Dit jaar heb ik voor de derde keer stage gelopen in Zwitserland bij skischool Meiringen Hasliberg. Ik wilde hier graag naartoe omdat ik hier al mijn hele leven kwam in de zomer en in de winter. Ik ben een van de weinig Nederlandssprekende ski en snowboardleraren in dat gebied en ben daarom in het hoogseizoen goed inzetbaar voor de skischool.

Dit jaar heb ik mijn stages verdeeld in 2 periodes. De eerste perioden van 23 december 2017 tot 6 januari 2017. De tweede periode van 3 februari 2018 tot 3 maart 2018.
Tijdens mijn stage heb ik heel veel lesgegeven aan volwassenen en vooral aan kinderen. Dit vind ik erg leuk om te doen en is erg leerzaam. Meestal heb je een groep van ongeveer 8 kinderen en die moet je allemaal goed in de gaten houden. Het is daarom ook een grote verantwoordelijkheid. Meestal zijn de kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Het is met 8 kinderen best moeilijk het overzicht te bewaren en daarom moet je er goed voor zorgen dat de ski’s van de kinderen bijvoorbeeld in de pauze allemaal netjes opgeruimd zijn.
Tussen de middag heb je pauze met de kinderen en fungeer je eigenlijk als een soort oppas. Je gaat wat eten en drinken met de kinderen en dan kunnen ze ook even opwarmen.

Snowboarden en skiën
Ook heb ik veel snowboard lesgegeven. Dit was dan altijd een privéles, Met skiën heb je meer met groepslessen te maken. Ze werken bij de skischool met een beoordeling ‘s systeem. Als een kind goed genoeg is mag het kind volgend jaar naar een hogere groep. Dit beoordeelt de leraar en schrijft dit op in het boekje van het kind.
Als kinderen er al vaker geweest zijn hebben ze al een boekje en als ze er voor de eerste keer zijn krijgen ze een boekje.  
De skischool licht bij het tweede tussenstation van de kabelbaan. Ik had mijn huisje gehuurd op de berg in de buurt van het eerste tussenstation. En kon s ‘Ochtens met de ski bus makkelijk naar het eerste tussenstation en daarna met de gondel omhoog naar de skischool.
In de ochtend moet iedereen aanwezig zijn om half 9. Dan is er een bespreking en daarna ga je het kinderland opbouwen. Dat is waar de kleine kinderen skiën. Daarna zorg je dat je omgekleed bent en om 10 uur klaar staat voor je les. Ook als je geen les hebt moet je er zijn en klaar staan om tien uur omdat je dan nog ingedeeld kan worden. Als je dan om kwart voor elf nog niet ingedeeld bent mag je voor jezelf gaan skiën of boarden en word je telefonisch opgeroepen als er een les voor je beschikbaar is.

Een fantastische ervaring
Ik vond het een erg leuke stage en heb hier veel geleerd over hoe het allemaal te werk gaat in een skischool en wat er allemaal bij komt kijken. Ik heb heel veel les kunnen geven en hierdoor veel geleerd. Zeker op het gebied van kinderen. Ook heb ik mijn lessen moeten voorbereiden en moeten uitwerken omdat je vaak een hele week met dezelfde groep onderweg bent. Ik hoop dat ik volgende jaar weer mag stagelopen in Hasliberg omdat dit weer een fantastische ervaring was.

Bo van de Griend
Da Vinci College
Opleiding: Sport en bewegen