Van 27 januari tot 10 februari 2018 zijn 11 studenten van de opleiding Tandartsassistent van het Da Vinci College voor een project afgereisd naar Málaga in Spanje. Ze hebben daar deelgenomen aan de Málaga Business Bootcamp Dental Health georganiseerd door Jongleren.es in samenwerking met het Da Vinci College in het kader van internationalisering.

De studenten hebben 2 weken een programma gevolgd met als doel de verschillen/overeenkomsten te ontdekken qua cultuur op gebied van de tandheelkunde tussen Spanje en Nederland. Op de heenreis werden de studenten vergezeld door 2 praktijkinstructeurs, Corina Rodenburg en Liesbeth van de Merwe. Zij zijn 5 dagen in Málaga gebleven om de studenten waar nodig te begeleiden en om een docentenprogramma te volgen met vooraf bedachte leerdoelen.

Na een goede vlucht met een beetje turbulentie zijn we warm onthaald op het vliegveld van Málaga door Joost en Joyce, de drijvende krachten achter Jongleren.es. Zij verzorgen voor studenten o.a. stageadressen, huisvesting, maken boeiende projecten en leggen contacten tussen studenten en het werkveld. Verder zijn zij steun en toeverlaat voor de studenten (en voor hun begeleiders) die het stiekem toch wel spannend vonden om 2 weken alleen zover van huis te zijn. Na aankomst zijn de studenten ondergebracht in 3 verschillende appartementen en nadat iedereen gesetteld was hebben we met de hele groep gezellig gegeten in een typisch Spaans restaurant op een Spaanse tijd n.l. om 23.30 uur. Op zondag was iedereen vrij en zijn Corina en Liesbeth alvast de stad een beetje gaan verkennen met een Hop-on Hop-off bus. Ondanks dat het behoorlijk koud was, stormde en af en toe regende heerlijk geluncht op een terras op de Place de Mercad, een bekend plein in Málaga. Je leeft gewoon buiten in Málaga, weer of geen weer.

Op maandag startte zowel voor de studenten als voor de begeleiders een leerzaam programma. De studenten kregen dagelijks (behalve in het weekend) in de ochtend Spaanse taalles en ’s middags volgden zij tandheelkundige lessen. Verder hebben zij in de eerste week een ontmoeting gehad met Spaanse studenten die een tandheelkundige opleiding volgen. De verschillen zijn enorm tussen Spanje en Nederland. Zo bestaat de opleiding Tandartsassistent niet in Spanje zoals wij deze kennen. Een tandartsassistente in Spanje verricht alleen administratief werk en mag de benodigde spullen klaarzetten en opruimen voor de tandarts. In Nederland zijn de assistenten veel breder opgeleid. Zij mogen de tandarts assisteren bij behandelingen, maar ook zelfstandige vaardigheden uitvoeren zoals fluoridebehandelingen uitvoeren, afdrukken maken, röntgenfoto’s maken enz. Dit mogen in Spanje alleen mondhygiënistes doen. Op vrijdag werden ze een flink uitgedaagd voor een stevige wandeling naar Castillo de Gibraltar. Een vestiging boven op een berg.

Corina en Liesbeth hebben een ander programma gevolgd om hun leerdoelen te behalen. Zo zijn zij aanwezig geweest bij de kick-off van de taalles, hebben zij een tandheelkundige les bijgewoond, het kantoor bezocht van Jongleren.es, een tandartspraktijk bezocht (zeer interessant) en wat cultuur gesnoven o.a. door het Picassomuseum te bezoeken en een fietstocht door Málaga te doen.

Helaas zat het er na 5 dagen voor Corina en Liesbeth weer op en op woensdag zijn zij weer richting Nederland vertrokken met het vertrouwen dat de studenten in goede handen waren bij Joost en Joyce.

Op woensdag 7 februari zijn Marianne en Aletta geland in Malaga, na een goede vlucht. Ze werden opgewacht door Joost, die zeer enthousiast vertelde over wat de studenten tot nu toe hadden meegemaakt. Dat klonk al goed! Alleen bleken een aantal studenten wel ziek te zijn, dus dat was een beetje een domper. We werden naar ons hotel gebracht en s’avonds hebben we twee studenten nog even in de stad getroffen. Die vertelden ons ook het een en ander.

Donderdag 8 februari

De volgende ochtend zagen we alle studenten op de taalschool. We kregen een proeflesje Spaanse les en daarna gingen de studenten verder met de les. Erg leuk om de eerste verhalen te horen en de studenten te zien. Er waren inderdaad een flink aantal ziek of ziek geweest. Ook leuk om een taalles mee te maken, de studenten spraken inmiddels al een aardig woordje Spaans.

Daarna gingen Marianne en Aletta met Joost en Joyce ergens ‘ontbijten’, want dat doen de Spanjaarden rond 10 uur s’ochtends. We maakten kennis en wisselende verhalen uit over het onderwijs en over elkaar.
Na de lunch hadden Marianne en Aletta een rondleiding in een hele mooie moderne tandartspraktijk in het centrum van Malaga. we werden hartelijk ontvangen en kregen een uitgebreide rondleiding. De praktijk bleek ook een klein museum, want bij de bouw waren er archeologische schatten gevonden en die werden nu tentoongesteld. De praktijk was heel modern. Er waren overal kleine hoekjes waar mensen konden uitrusten na een behandeling. Ook was er een ruimte waar kaak chirurgische ingrepen werden gedaan. Er werden daar ook patiënten behandeld met lachgas.
S’middags gingen we naar Ecodent, de school waar de studenten twee weken lang les hadden gekregen van een Spaanse tandartsdocent. Ze hadden vandaag de laatste les en kregen een test. Wij deden ook mee, maar we hebben niet gewonnen!

Vrijdag 9 februari

In de ochtend gingen we naar het Picasso museum. Erg mooi om de kunstwerken te zien en de verhalen te lezen over Picasso en wat hij voor de stad heeft betekent. Hij is niet meer teruggekomen voor hij overleed, want hij was het niet eens met de regering.

Na het museum gingen we naar de taalschool waar de studenten de eindpresentaties deden. Ze hadden in twee of drietallen de presentaties voorbereid. Het was heel erg mooi en goed om te horen dat de studenten heel veel hadden geleerd en dat ze een enorme groei hadden meegemaakt. Ze vertelden wat ze allemaal hadden gedaan en wat ze hadden geleerd. Er werden zelfs een paar zinnen in het Spaans gesproken!

Daarna gingen we samen naar de dansschool om te leren dansen, dit was ook heel erg leuk. Daarna zijn we gezellig  met iedereen uiteten geweest.

Zaterdag 10 februari

Vandaag hadden de studenten geen programma maar Marianne en Aletta gingen de berg beklimmen! Het was supermooi weer dus we hadden prachtig uitzicht. Daarna hadden wij ook vrij en hebben we de stad verder verkent en bekeken. We werden om 17.00 uur opgehaald om naar het vliegveld te gaan en toen zat het er alweer op!