Ko den Hartog, 55 jaar, volgt sinds 2017, als oudste van de klas, de bbl opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg op het Da Vinci College. Door vrijwilligerswerk heeft hij zijn passie gevonden. De juiste contacten waren erg belangrijk voor het vinden van een baan en daarnaast heeft zijn enthousiasme voor het vak daar zeker bij geholpen.

Ko: Op 16 jarige leeftijd ben ik als leerling begonnen bij een drukker. Daar heb ik een beroepsopleiding gevolgd en uiteindelijk 31 jaar in de grafische industrie gewerkt. In verschillende drukkerijen, van groot tot klein en daar dan ook verschillende opleidingen gevolgd en functies gehad. Ik ben mentor geweest en heb leerlingen het vak geleerd. Toen het laatste bedrijf waar ik werkte werd overgenomen kwam ik weer in de productie terecht. Ik werd als ‘oudere’ niet leuk behandelt, ben uiteindelijk zelfs ontslagen en kwam in een verplicht outplacement traject. Dit sloot totaal niet aan bij wat ik eigenlijk wilde en na afloop bleef ik werkzoekende en kwam ik helaas thuis te zitten.

Aan de slag als vrijwilliger
Dat thuis zitten was ik op den duur zat, dus ging ik kijken wat de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk waren. Ik zag een advertentie voor vrijwilliger op een zorgboerderij voorbij komen. In 2013 mocht ik daar beginnen en maakte mij het werk als snel eigen. Ik ondersteunde op de boerderij één cliënt. Deze cliënt had moeite met onderwijs en ik zorgde dat dat werd afgewisseld met sport en spel. Daar had ik enige ervaring mee, omdat ik al jaren volleybal trainer ben. Ik merkte dat die afwisseling werkte en ook anderen zagen dat. Ik ben gaan kijken of dit project verder uitgerold kon worden. De directie van Zorgboeren Zuid-Holland, met maar liefst 35 zorgboerderijen, zag hier wel wat in. In 2014 werd gestart met een pilotproject met sportactiviteiten op de zorgboerderijen, onder de naam ‘Sport en Spel’. De resultaten waren positief. Cliënten (zowel kinderen als volwassenen) bloeiden ervan op. Omdat dit een succes was mocht ik in dienst komen. Het was toen geen vrijwilligerswerk meer, maar een betaalde baan. Op dat moment werkte ik bij negen zorgboerderijen.

Aan de slag als eigen ondernemer en een baan in de zorg
Helaas was na een tijd de subsidie op en werd het project gestopt. Inmiddels had ik al flink wat contacten verzameld en besloot voor mijzelf te beginnen: Sport en Spel enzo. Helaas bleek dat niet voldoende inkomsten te zijn om van te leven en was ik dus op zoek naar een betaalde baan voor erbij. Een contact attendeerde mij op een baan in de zorg. Daar had ik eigenlijk nog nooit zo over nagedacht, maar het sprak mij wel aan. Ik solliciteerde bij Syndion en werd voor 12 uur per week aangenomen, vooral voor huishoudelijk ondersteuning. Misschien niet helemaal mijn ding, maar ik dacht als ik eenmaal binnen ben kunnen we kijken wat voor mogelijkheden er nog meer zijn.

Ik ben dus gaan kijken wat de mogelijkheden waren om meer te werken of eventueel een opleiding te volgen. Dat laatste was mogelijk en zo ben ik in 2017 begonnen aan de bbl opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Het was wel even wennen om weer met je neus in de boeken te zitten. Engelse en Nederlandse les was wel heel lang geleden en was dan ook echt even pittig om weer op te pakken. Als ik op school ben, wordt ik soms gezien als docent. Door mijn leeftijd groet altijd iedereen alsof ik een collega ben.

De opleiding op het Da Vinci College
Ik ga nu één dag per week naar school en werk daarnaast met cliënten met een lichte tot matige beperking. Het leuke aan leren op het Da Vinci College is de verscheidenheid aan studenten en opleidingen. De docenten die mij les geven zijn allemaal erg betrokken en willen ‘het beste’ uit je halen en dit werkt erg motiverend.

Als ik over een jaar klaar ben met de opleiding zou ik het leuk vinden om in de dagbesteding te werken in combinatie met sport en spel. Ik ben er inmiddels wel achter dat dat echt mijn passie is. Het mooie aan dit werk vind ik het persoonlijke contact en de waardering die je krijgt. Als cliënten het naar hun zin hebben, heb ik het ook.  

Ko den Hartog
Da Vinci College
Opleiding: Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg