Wat een geluk dat ik mijzelf mag voorstellen in ‘Waar werk jij aan vandaag’. Mijn naam is Faizal Pasaribu en ik werk als studieloopbaanbegeleider voor de sector Participatie op Entree aan de Patersweg, waar ik begin 2018 gestart ben. Mijn week had niet mooier kunnen beginnen, toen ik afgelopen zaterdag mijn contract voor en vast dienstverband mocht ondertekenen.

Dat moment – ja, ik maakte meteen een selfie – maakte toch wel iets los in mij. Ik bedacht dat ik het aanvankelijk meteen een hele eer vond om op Entree te werken en dacht terug aan de zomer van 2018: ik stond te trappelen om het schooljaar weer te beginnen. Vervolgens heb ik alles op alles gezet om mijzelf een leerproces te gunnen. Ik heb veelvuldig deelgenomen aan cursussen bij Connessione en heb hierdoor ontzettend veel nieuwe, fijne collega’s leren kennen binnen de organisatie.

Dit schooljaar werk ik als studieloopbaanbegeleider via o.a. PBS (Positive Behavior Support), binnen het onderwijsontwikkelteam en als contactpersoon ZOW/Entree en als coach Passend Onderwijs aan een veilig- en positief schoolklimaat. Maar als klap op de vuurpijl werk ik vandaag letterlijk aan de workshop die ik aanstaande vrijdag mag geven op het nationaal congres voor PBS in Utrecht. Samen met twee collega’s vertellen we hoe we PBS in het mbo uitzetten. De subtitel is ‘Vooral rustig blijven ademhalen’ en ik kan jullie zeggen… het is de weg van de lange adem, maar succes is ook leuk vinden wat je doet.

Door omstandigheden was een excursie voor de keuzedelen deze week niet doorgegaan. Na enig overleg met mijn directe collega wisten we dat de oplossing dichterbij lag dan we dachten: voor de module ‘Omgaan met allerlei mensen’ geef ik vandaag dus een uitgebreide Rots en Water les, waar ademhaling een grote plek inneemt in het programma.

Mijn achtergrond ligt o.a. in het basisonderwijs en de topsport. Als voormalig coach bij de nationale jeugdselecties in het vrouwenbasketbal weet ik hoe belangrijk het is om steeds aan je basics te blijven werken. Die zouden nooit moeten vervelen. Als professional in het onderwijs is dat niet anders en is mijn motto: Als ik morgen nog blij ben met wat ik gisteren heb bereikt, dan heb ik vandaag niet hard genoeg gewerkt. En als er één ding is wat je leert in de topsport, dan is dat wanneer je je richt op het proces, de resultaten vanzelf komen. Zoals ik daar zelf in sta, zo probeer ik dat mijn studenten ook bij te brengen. Waar sta jij voor, wat zijn jouw kernwaarden. Sommige van mijn studenten richten zich enkel op het diploma, maar hebben er weinig invloed op. Zij die zich richten op inzet tonen, op tijd komen, opdrachten afmaken… die zien ineens dat dat papiertje snel dichtbij komt! Aan mij dus de taak om de studenten in die flow te zetten, met aardige ogen te kijken naar leerkuilen en rustig blijven ademhalen.