DORDTSE STUDENTEN waren afgelopen week in Pub Westend bij Landstede MBO in Harderwijk voor het project Sustainable Cooking for the Planet (SusCop). Studenten en docenten uit Finland, Engeland, Spanje, Harderwijk en Dordrecht maken hierbij bijzondere gerechten. Onder meer kroketten met meelwormenvulling, een chocoladetaart gegarneerd met sprinkhanen, een krekelburger, bijenlarvenijs en pompoensoep met een topping van mieren staan op het menu. 

De horecaopleidingen van het Da Vinci College Dordrecht doen al twee jaar mee aan SusCop, een internationaal project dat zich inzet voor de bewustwording om culturele eetgewoonten te vergroten en onze toekomstige koks duurzaam te leren koken.

ALTERNATIEF "We wisselen ideeën en ervaringen uit en doen inspiratie op", vertelt Head of International Office, Andre van Schoonhoven. "Het is een mooi project waarvan we veel opsteken. Zowel op het gebied van onderwijs als duurzaam koken, met alternatief proteïnerijk voedsel zoals insecten."

E-COOKBOOK "Het is heel bijzonder wat hier gebeurt. Studenten en docenten werken internationaal gezien door elkaar heen en worden steeds enthousiaster. Ook onze eigen chefs Gert Zaat en Barbara van den Broek zijn erg enthousiast. We maken bij de bereiding van gerechten tevens gebruik van de 3D-Foodprinter. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we gezamenlijk een e-cookbook maken, waarvan de gerechten van afgelopen week deel uitmaken. Het leuke is dat dit project ook naar het bedrijfsleven in Dordrecht uitstraalt. Horecabedrijven vragen om meer informatie; een ijsboer is van plan om sprinkhanenijs aan te gaan bieden. Het werkt alle kanten op."

RAVIOLI MET KREKELS Ook de deelnemende studenten staan ervoor open. "Ik moest eerst wel even nadenken toen ik gevraagd werd. Koken met insecten is toch wel iets heel aparts. Maar ik besloot het toch te doen en ik heb er geen spijt van. Het is hartstikke leuk. Gisteren heb ik van een Finse kok een appelcrumble met bijenlarven geproefd. Geweldig, hiervoor zou ik dit nooit geproefd hebben", vertelt student Rochelle.

DREMPEL "We houden ons vier dagen lang bezig met duurzaam koken, waarbij alternatieve proteïne onze aandacht heeft", vertelt Van den Broek. "Het is bijvoorbeeld veel goedkoper en duurzamer om hamburgers van krekels te maken dan van vlees." Er zijn vijftien menu's met gerechten die door elkaar worden gemaakt. Er staat van alles op het menu, van wormen en maden tot sprinkhanen, rupsen en krekels. "Je moet even over een drempel heen", vertelt Van den Broek.

PROMOTEN De gastdocent bij het project is de bekende Finse kok, blogger en schrijver Topi Kairenius, die sinds jaar en dag het eten van insecten promoot. "Het is duurzaam en ethisch gezien veel beter dan het eten van vlees. Mijn favoriet? Alles is lekker, maar ik denk dat ik voor de kroketten met meelwormen ga."


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara van den Broek - van de Giessen | Docent | 06-42857565 | Bmvandenbroek@davinci.nl | Domein Food en Hospitality.


Studenten van de opleiding Horeca koken met #insecten in Grand Café Bellissimo in Dordrecht.