Daar ging ik dan… met Spanje als besluit. Mijn planning voor de komende 3 maanden stond vast, ik ging mijn stage doen bij het Rode Kruis in Spanje. Het vliegtuig begon te dalen, raakte met vaart het vliegveld van Malaga aan en mijn enthousiasme begon te stijgen.

Eerste dag… Iets anders dan verwacht  
Tot mijn eigen verbazing waren er weinig zenuwen te bekennen. Ik was expres eerder vertrokken van huis, mezelf kennende zou ik zonder moeite eerder belande in de getto van Malaga dan op de plek van bestemming. Daar ging ik, met Google Maps in mijn hand liep ik in de richting van de blauwe stippeltjes. Het koste wat moeite maar ik bereikte uiteindelijk de deuren van het Rode Kruis. Mijn stagebegeleider ontving mij vriendelijk maar het overviel mij dat ze zo snel Spaans sprak. Ik had mezelf beziggehouden om Spaans te leren, maar aan het Spaans dat mijn collega’s spraken kon ik niet tippen. Ik voelde de moed een beetje weg zakken maar maakte mezelf gelijk duidelijk dat dit nog maar mijn eerste dag was en ik 3 maanden de tijd zou hebben om mee te draaien.

Mijn hoofdwerkzaamheden bestonden uit:

  • Het ontvangen van immigranten en vluchtelingen in een gespreksruimte. Samen met mijn collega luisteren we naar de hulpvraag en gaan we daarmee aan de slag
  • Ook computerwerk kwam aan te pas. Het invoeren van datums en gegevens zijn tevens erg belangrijk voor het Rode Kruis.
  • Het Rode Kruis heeft ook projecten lopen. Met 2 projecten ben ik op stap geweest. Met het eerste project gingen we er in de avonds/nacht op uit te om prostituees in de omgeving hulp te bieden. De hulp bestond uit een aantal levensmiddelen, goederen en informatie als ze terecht wilde bij een advocaat of bijv. een dokter.
  • Het tweede project zorgde voor hulp aan de daklozen. Ook bij dit project gingen we in de avond/nacht op pad.

Al deze ervaringen bij elkaar heeft mijn visie ruimer gemaakt en heeft mij laten nadenken over hoe sommige problemen tot stand dreigen te komen!

De 3 maanden bestonden niet alleen maar uit stage. Ik ontmoete leuke collega’s, heel veel Erasmus studenten, Au pairs en lokale mensen. Ieder spreekt een andere taal en heeft een eigen gedachten maar het mooie is dat we elkaar daardoor alleen maar “rijker” maken.

Erasmus geeft de mogelijkheid om te leren, te ontmoeten, te genieten maar bovenal jezelf te laten groeien. Bedankt hiervoor!  

Camilla Stam
Da Vinci College
Opleiding: Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener