“Soms moet je creatief zijn, maar ik denk dat je alles kan bereiken”
Het Drechtsteden Ondernemers Centrum, in de volksmond ook wel DOC genoemd, is een plek waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en helpen. Sinds kort werkt het ondernemerscentrum samen met de opleiding Ondernemer retail van het ROC da Vinci College aan een buddyproject waar studenten leren van echte ondernemers.

Buddyproject
Bij het ‘buddyproject’ georganiseerd door het DOC en het Da Vinci College leren de studenten van de opleiding Ondernemer retail in de praktijk van een ondernemer. De studenten kiezen zelf met welke ondernemer ze samen willen werken en lopen een aantal uren in de week met hen mee. Hierdoor leren ze in de praktijk en ervaren ze hoe de échte arbeidsmarkt werkt.

Een van de studenten die meedoet aan het buddyproject is Yoran de Haan. Bij Yoran zit het ondernemen in zijn bloed. Hij begon meteen na zijn middelbare school examens met zijn eigen onderneming: een ijskraam. En dat was niet zijn eerste onderneming, ook als kind had hij meerdere kleinere ondernemingen, zoals een kledingmerk met een vriend en het verkopen van pennen op de middelbare school. De opleiding Ondernemer retail was dan ook een logische keuze.

Yoran was bij het buddyproject op zoek naar een ondernemer uit de regio en kwam bij Renée van den Kerkhof terecht. Renée is illustrator en rechtbanktekenaar, en zij huurt een werkplek bij het DOC.

“Vanuit DOC kregen we de vraag van ‘zijn er ondernemers geïnteresseerd in het buddyproject?’”, vertelt Renée. Na een uitleg over het project was ze enthousiast en wilde graag mee doen.

Ervaring opdoen
Yoran is door Renée geholpen met zijn onderneming. Hij wilde in een lokale krant een advertentie plaatsen om zijn ijskraam te promoten. Renée kwam toen met het idee om AD de Dordtenaar te bellen en Yoran het verhaal te laten vertellen over hoe hij zijn ijskraam gestart is; zij waren enthousiast en hebben hem toen geïnterviewd.

Naast heel veel leuke reacties kreeg Yoran ook een paar negatieve reacties op het artikel in het AD. Het was voor hem de eerste keer dat hij dit meemaakte en daar moet je ook mee leren omgaan. Hij hoopt dan ook dat mensen wel de juiste indruk van hem krijgen. “De titel van het artikel was ‘Voor mijn 40e sta ik in de Quote 500’. Dat heb ik gezegd en wil ik ook, maar dat is niet mijn hoofddoel... soms moet je creatief zijn, maar ik denk dat je alles kan bereiken.”

“Bij ondernemen is het niet alleen van ‘ik wil het’, maar zet ook stappen om je onderneming verder te ontwikkelen, hoe klein het ook maar is”, stelt Renée. 

Yoran de Haan
Opleiding: Ondernemer retail


Het buddyproject is een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde van DOC voor studenten en voor de ondernemers die gevestigd zijn in DOC. Jeroen van Dijk is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Drechtsteden Ondernemers Centrum. Hij legt uit dat bij DOC studenten en ondernemers van elkaar kunnen leren in de authentieke beroepscontext. “Zo krijgen ze een mooi inkijkje in wat er allemaal bij komt kijken als jij straks echt een ondernemer bent.” En als je als ondernemer een werkplek hebt bij DOC kom je heel snel in contact met andere ondernemers die jou verder kunnen helpen met het ontwikkelen van jouw onderneming. Door deze samenwerking weet DOC ook goed wat er van de student verwacht wordt wanneer zij de arbeidsmarkt op gaan.