Terug naar overzicht

Ruben zoekt de uitdaging in de ICT, zowel op het vo, mbo als nu op het hbo

Ruben de Vries viel op het mbo al op door zijn ambitieuze houding ten opzichte van zijn studie IT systems and devices. Helaas bestaat op het mbo geen summa cum laude, anders had hij die, met zijn 9,4 gemiddeld op zijn diploma, in de pocket gehad. Ruben heeft altijd de uitdaging gezocht. En de ICT geeft die volop: “Want de wereld van de ICT staat nooit stil”, vertelt Ruben enthousiast. Genoeg te doen dus!

Als jongetje van 11 jaar had hij al visie op het onderwijs. Hij koos voor Electrotechniek op het Gilde, het vmbo Vakcollege voor Techniek, omdat hij theorie belangrijk vindt, maar praktische kennis staat bij hem toch bovenaan: “Theoretische informatie vertalen naar bedrijfs- en organisatie specifieke best uses, dat is waar de kwaliteit wordt gevormd”, weet Ruben.

Aangetrokken tot ICT

Op jonge leeftijd voelde hij zich al aangetrokken tot ICT, maar op het Gilde werd zijn interesse in ICT bevestigd. “ICT is 24-7 in beweging. IT-omgevingen worden steeds verder geoptimaliseerd om aan een groeiend wereldwijd demand te voldoen”, legt Ruben uit. “Daarom heb je ook niet veel aan enkel theorie, dat is al snel achterhaald. Tegenwoordig is vroegtijdige werkvloerervaring en theoretische kennis de formule tot succes.”

Mbo bol niveau 4-opleiding

Na het Gilde kwam hij op het Da Vinci College voor een mbo bol niveau 4-opleiding.  Ook hier zocht hij de complexere opdrachten, de uitdagende stages en kwam hij als 16-jarige stagiair bij het bedrijf Jifeline, specialist in remote diagnose binnen de automotive en zowel aanbieder als ontwikkelaar van de infrastructuur die communicatie tussen voertuig en diagnose specialist op afstand realiseert. Binnen het bedrijf staat innovatie voorop: “Wat onmogelijk lijkt, wordt bij ons mogelijk gemaakt!”
Hij was een goede stagiair met potentie binnen de IT, dus wilde het bedrijf hem graag houden. Jifeline kwam met het aanbod om op HBO Drechtsteden een Associate degree opleiding ICT-Engineer te volgen. Ruben: “Ik wil leren om efficiënter te werken, werkmethodieken aan te leren, teams aan te sturen. Dat zijn skills en persoonlijke talenten waar ik het maximale uit wil halen. Dus het was een heel fijn aanbod! Ook omdat de opleiding duaal wordt aangeboden, je werkt 4 dagen in de week en zit 1 dag op school. Bovendien duurt de opleiding 2 jaar en zit in Gorinchem, helemaal ideaal.”

HBO-ICT

Wat Ruben vooral bevalt aan HBO-ICT is de samenwerking met het bedrijfsleven en school: “Je zit met andere studenten op bedrijfsniveau te praten. Wij zijn het IT-fundament van de bedrijven en weten door middel van werkervaring waar we over praten. Uitwisseling van elkaars werk en kennis is echt heel nuttig. Het helpt zowel mij als mijn medestudenten verder in de ICT-vraagstukken die je op je werk tegenkomt.”

Inmiddels zit Ruben in het laatste jaar en is zijn afstudeerproject met recht een uitdaging te noemen: “Samen met 3 andere studenten werken we aan het inregelen van een complete IT-infrastructuur voor de nieuwbouw van Jifeline, Car Lock Systems, Multikey en FactorIT. 2800 m2 nieuwbouw voorzien van de juiste IT-infrastructuur inclusief integratie van een cloud omgeving en als kers op de taart een zelfontwikkelde managementtool voor het gebouw. Het is een grote verantwoordelijkheid om dit soort projecten op te pakken”, vertelt Ruben met trots. En dat Ruben met zijn 21 jaar hier trots op is, dat kunnen wij ons helemaal voorstellen.

Klik hier voor meer informatie over mbo studie IT systems and devices.
Klik hier voor meer informatie over hbo Associate degree opleiding ICT-Engineer.