Mijn naam is Merel Kreszner (21). Ik heb netwerkbeheer gestudeerd aan het Da Vinci College te Gorinchem. Hier heb ik 2 stages moeten volgen. Mijn laatste stage, oftewel mijn eindstage, besloot ik te doen in het buitenland.

In dit verslag kunt U alles lezen over mijn ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn stageperiode.

Ook vertel ik wat over het bedrijf waar ik mijn stage heb gevolgd. Ik heb er een hoop geleerd, niet alleen qua kennis op vakgebied, maar ook op cultureel gebied.

Hoe ben ik aan mijn stage gekomen?
Ruim 7 maanden voor mijn stageperiode inging, ben ik al op zoek gegaan naar een stageplek. Eerst zocht ik naar bedrijven in Nederland. Dit is erg belangrijk om te doen. Wanneer er in het buitenland niks te vinden is, heb je altijd een bedrijf waar je op kunt rekenen. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook een hoop stress.

In eerste instantie wou ik stage lopen in Zweden of Duitsland. Zweden viel bij mij af, omdat alles universiteit-niveau is. Met een MBO opleiding voelde ik mij daar toch niet zo tussen passen. In Duitsland heb ik wel een aantal stageplekken gevonden via stagemarkt. Er waren 2 bedrijven die mij aanspraken. Helaas hadden ze beide niet gereageerd op mijn e-mail(s). Bellen durfde ik niet, mijn Duits was nog wat schaars.

Na veel wachttijd, zoeken en teleurstellingen heb ik besloten om een organisatie in te schakelen. Deze organisatie regelt stages in het buitenland voor studenten. In dit geval in Spanje. Tegelijkertijd was ik een beginnerscursus Spaans aan het volgen. Ik wou graag naar Barcelona, maar daar hadden ze niks voor netwerkbeheerders.

Na weer wat wachten leek het erop dat ze wat voor mij hadden gevonden. Er zou een stageplek zijn in een dorpje vlakbij Málaga, aan de kust. Ik had een interview met de directeur van het bedrijf en alles leek perfect te verlopen. En inderdaad, ik had de stageplek gekregen. Echter, 3 weken later kreeg ik een bericht met de informatie dat het niet doorging. De directeur had wat problemen met zijn bedrijf en had per direct iemand nodig.

Na deze teleurstelling had ik de hoop al bijna opgegeven. Een van de mensen van de organisatie kwam aan met een andere organisatie die zich bezig hield met stages in Malta. Nu moet ik toegeven dat ik toen der tijd geen idee had waar Malta lag. Ik wist niet eens dat het in Europa was! Afijn, ik weer afwachten.

Een maand later kreeg ik bericht van de organisatie, ze hadden waarschijnlijk wat gevonden! Na wat onduidelijkheid had ik een interview kunnen regelen met de directeur van het bedrijf. Hij was nog erg jong voor zijn functie, 22 jaar. Ik deed mijn uiterste best om zo positief en enthousiast mogelijk over te komen. En gelukkig, ik werd aangenomen als stagiaire!

Nu zult U wel denken, wat een moeite voor een stageplek. Dat was het inderdaad. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De reden dat het voor mij zo lastig was, is omdat ik netwerkbeheer studeerde. Deze functie wordt vaak gevuld door 1 of 2 personen. Juist omdat ze niet meer mensen nodig hebben in deze functie, is het lastig om hier stage in te vinden. Voor andere richtingen in de ICT is dit een stuk gemakkelijker. Dit soort problemen en voordelen zullen in andere studies ook plaatsvinden. Dus geef de hoop niet op!

Het bedrijf
Het bedrijf waar ik stage heb gelopen heet 4sight Consultants. Het is een bedrijf die zich bezig houdt met consultancy, design en software. 4Sight bestaat nu ongeveer 10 jaar en is begonnen als eenmansbedrijf.

Binnen het bedrijf werken nu ongeveer 20 mensen. Op Malta zijn ze redelijk bekend. Wel hebben ze een hoop concurrentie van andere IT-bedrijven.

De oprichter van het bedrijf probeert zo veel mogelijk gebruikt te maken van de moderne werkstijl. Zo kunnen de werknemers (mits ze het kunnen toepassen) zelf hun werktijden beslissen, zolang ze hun uren maar volmaken. Ook wordt er vrijheid gegeven om zelf projecten op te zetten en te leren van fouten. Deze werksfeer is erg fijn en voorkomt dan ook een hoop stress en depressie.

4Sight is een bloeiend bedrijf. Steeds meer mensen worden aangenomen en meer klanten komen in hun systeem. Ik verwacht binnen 5 jaar een dubbele groei en een nieuwe locatie voor dit bedrijf.

Mijn functie
Mijn functie binnen 4Sight was eerst nog wat beperkt. Ik kreeg opdrachten als het her-installeren van een PC of het opschonen van een HD. Dit was meestal het werk wat ik kreeg op het kantoor.

Na een maand of 2 mocht ik mee naar lopende projecten bij de klant zelf. Dit ging ook van meekijken naar het zelf uitvoeren.

De laatste maanden vond ik het leukst. In deze periode kreeg ik de meeste vrijheid. Helpen bij de klanten, het installeren van nieuwe pc’s, het opschonen van oude pc’s, het inrichten van een serveromgeving en het testen van functies daarbinnen, het configureren van een router en/of switch, etc.

Ook mocht ik de laatste maanden mee naar besprekingen en business meetings. Besprekingen kreeg ik soms lastig mee, omdat ze af en toe ineens Maltees begonnen te praten. Bij de officiële business meetings van BNI heb ik wel alles begrepen. Hierbij heb ik ook mijn eigen woord kunnen doen.

 

Nieuwe kennis en ervaring
Tijdens de stage heb ik een hoop nieuwe kennis en ervaring opgedaan. Ik heb mijn huidige kennis verbeterd en nieuwe kennis ontwikkeld wat ik in de toekomst kan toepassen en verbeteren.

Zo heb ik veel gewerkt met het installeren of her-installeren van laptops en computers. Mits ik al een hoop van installaties afwist, was Windows 10 nieuw voor mij. Dit heb ik binnen het bedrijf geleerd te installeren.

Ook mijn kennis in het opschonen van laptops en computers is omhoog gegaan. Zo wist ik niet dat wanneer je in de software ‘Ccleaner’ alle fouten oplost, je ook nieuwe problemen kunt creëren.

Mijn kennis van serveromgeving is ook omhoog gegaan. Ik heb kennis gemaakt met nieuwe software als Q-NAP op een NAS en Hyper-V van Windows. Op de NAS heb ik geleerd hoe ik RAID in kan stellen en wat het precies doet. Hyper-V heb ik leren installeren. Verder heb ik rondgekeken in de omgeving, maar verder geen projecten mee uitgevoerd. Binnen Windows Server 2012 heb ik een extra functie leren gebruiken in de GPO. Ik moest de map waar de gebruikers gebruik van maken doorverwijzen naar de shared map van het netwerk. Er zijn nog vele andere functies binnen de GPO, deze zouden leuk zijn om te leren, maar dan moet je specialist worden. Het kost namelijk een hoop tijd en elke week/maand komt er wel wat nieuws bij. Dit heb ik dus naast mij laten liggen.

Verder heb ik vaak bijgedragen aan de bekabeling van een gebouw. Ik had in het eerste jaar van mijn opleiding geleerd hoe een netwerkkabel gepatched moet worden. Het duurde dan ook even voor ik weer wist hoe dit moest. Ik heb geleerd met bepaalde gereedschap te werken voor de patching. Zo’n kabel moet eerst worden geknipt en vervolgens wordt een stukje van de bescherming gestript. Nu zijn er 8 kleine kabels die uit elkaar gedraaid moeten worden. Deze moeten op kleur gesorteerd vastgedrukt worden op een wandcontactdoos. Dan schroef je ze in de muur en noteer je het nummer van de kabel. Dit nummer is belangrijk, omdat het punt getest moet worden. Dit heb ik vaak gedaan binnen verschillende bedrijven. Het is veel werk, maar wel leuk om te doen. Deze technieken heb ik ook toegepast tijdens het bouwen van de serverkast. Hier heb ik dan weer de router, switches, etc. met elkaar verbonden met patchkabels en de punten getest.

Ik heb de bovenstaande techniek zo vaak uitgevoerd, dat ik dit nooit meer vergeet.

Ik heb ervaren hoe het is om binnen een bedrijf te werken die vele projecten tegelijk hebben lopen. Hierdoor is er veel afwisseling in het werk. Elke dag is er wel wat anders te doen en kun je je kennis op meerdere gebieden bijhouden. Dit geeft meer motivatie en mogelijkheid je te specialiseren op meerdere gebieden binnen de ICT. Een nadeel is wel dat er erg veel druk ligt op de projecten. Bij elk project heb je te maken met andere mensen en deze moeten geïnformeerd blijven over de status van het project. Wanneer je een aantal dagen achter elkaar moet werken aan het ene project, zal de opdrachtgever van een ander project zich afvragen waarom er geen voortgang is. Vaak wordt er dan een andere medewerker ingezet voor dit project, dit kan echter weer leiden tot miscommunicatie.

Ik heb veel nagedacht over de manier van werken binnen 4Sight. Het is belangrijk deze kennis en ervaring op te doen, zodat ik in de toekomst de nadelen van de werkwijze kan voorkomen of verbeteren.

Wat mij ook erg aansprak is de manier waarop BNI werkt. Ze hebben binnen die organisatie goed nagedacht over het tijdstip (vroeg in de ochtend om storende telefoontjes te voorkomen), tijdsindeling en toegankelijkheid (van elk soort bedrijf maar 1).

Malta
Malta is een eiland, ongeveer de grootte van Vlieland, op de Middellandse Zee. Het ligt tussen Sicilia en Libya in.

Er wordt grotendeels Maltees gesproken. Het is een Semitische taal en is ontstaan vanuit het Arabisch. Wel komen er herkenningswoorden uit het Italiaans, Siciliaans en Engels in voor. Het is vrijwel onmogelijk om het te leren spreken. De nieuwe generatie kinderen leert nu ook meer Engels dan Maltees. Iedereen op Malta spreekt goed Engels. Dit komt waarschijnlijk door de overname van de Engelsen. Er wordt ook nog links gereden op de wegen.

Er wonen nu ongeveer een half miljoen mensen op het eiland. Het eiland is klein en niet gebouwd voor fiets en loopverkeer. Dit forceert de mensen altijd met de auto te gaan. Er staat dan ook vaak file en er gebeuren een hoop ongelukken. De gehele verkeerssituatie is nogal chaotisch. De bussen zijn altijd laat en vaak overvol. De tijden die worden aangegeven zijn dan ook vaak suggesties.

Omdat Malta een eiland is, moet vrijwel alles geïmporteerd worden. Dit doen ze echter niet met stenen. Het eiland bestaat uit kalksteen waar ze alle huizen van bouwen. Kalksteen is een van de zwakkere stenen op de markt, dus gebouwen gaan snel stuk. Het duurt vaak lang voor dit gerepareerd wordt en anders laten ze het zo lang staan dat het afgebroken moet worden.

Je kunt wel lezen dat de Maltezen een ‘mañana-mentaliteit’ hebben. Het is erg lastig om projecten op tijd af te krijgen vanwege deze mentaliteit. Ook al zijn de mensen binnen een bedrijf gedreven om goed te werken, zorgt de omgeving toch voor vertraging. Wel merk ik dat hier steeds meer verandering in komt vanwege de nieuwe generaties. Op andere gebieden zoals uitgaan lijkt het juist meer op de Engelse mentaliteit. Hoge hakken, korte jurkjes, harde muziek en late avonden. Je zult dan ook vaak het woord ‘Paceville’ voorbij horen komen, het uitgaansgebied van Malta.

De Maltezen zijn ook erg gelovig. Ze houden vaak feesten voor bepaalde profeten. In de periode dat ik er was, heb ik zeker 6 feesten meegemaakt. De belangrijkste was Saint Paul. Hij was aangestrand met zijn schip en bracht toen religieuze wonderen naar het eiland. In deze periode ontstond de christelijke religie en werd de eerste bisschop aangewezen.

Naast het geloof, zijn Maltezen ook erg trost op hun eigen producten. Ze hebben het vaak over hun heerlijke witte brood, donuts met jam in het midden in plaats van een gat, pastizzi en Kinnie. Kinnie is een prikdrank zoals Cola en Fanta, maar dan met een zoetzure smaak. Het eiland staat dan ook hoog in de lijst van obesitas binnen Europa.

Verder is Malta erg gericht op toerisme. Elk jaar komen er rond de 1 miljoen toeristen. Dit is het dubbele van de gehele bevolking. Het eiland stikt van de hotels met zwembaden en overal zijn stranden gecreëerd. Bijna overal staat wel een standje waar er boottochten en rondritten worden aangeboden. Er rijden 2 hop-on hop-off bussen over Malta en 1 op Gozo, het eiland naast Malta. Gozo wordt gezien als vakantie-eiland voor de Maltezen. Het is er rustiger en minder bebouwd, wat mooi is voor wandelingen en fietstochten. De stranden zijn er ook populair.

Voor de mensen die naar Malta komen voor zon, zee en strand eindigen vaak op Comino. Comino is een klein eiland tussen Malta en Gozo in. Dit eiland is geliefd vanwege het blauwe water en witte zand. Je kunt er niet met de auto komen, dus heb je er geen last van verkeersgeluid. Op het eiland staan een aantal bussen waar je eten kunt kopen en verder op het eiland staat een kasteel.

Op alle eilanden zijn bepaalde plekken waar het mooi is om te duiken. Voor beginners maar ook voor ervaren duikers zijn er mooie plekken. De duikperiode begint meestal vanaf juni. De temperaturen liggen dan al boven de 25 graden.

Het klimaat van Malta is erg anders dan in Nederland. In Nederland heb je vaak afwisseling van temperaturen binnen een week of maand. In Malta blijft dit vrijwel hetzelfde. Wanneer het 25 graden wordt op een dag, blijft het in de nacht ook 20 graden. Deze temperatuur blijft dan meestal hangen voor de hele week.

Regen komt weinig voor in Malta, maar als het regent, is dat goed te merken. Het afvoersysteem is niet altijd even betrouwbaar. Op sommige plekken kan de hele wijk blank komen te staan. Toch zijn de mensen blij met dit water, voor de boeren betekend dit een beter jaar voor oogst. Soms regent het zo weinig, dat de mensen bidden voor regenval tijdens de kerkdienst.

Aan te raden?
Het is natuurlijk aan de persoon zelf om een stage in het buitenland te kiezen en naar welk land hij of zij wil gaan.

Maar, mocht ik een advies geven, zou ik Malta zeker op een hoge plek zetten. Op Malta komen erg veel studenten. De studenten worden door de organisatie in hetzelfde gebouw gezet. Soms hebben zoveel mensen zich aangemeld, dat er haast geen plek meer is in de appartementen. Er zijn dus altijd mensen waar je mee kunt opschieten.

Ook het uitgaansleven is leuk voor de studenten die van lange nachten en harde muziek houden. Er is een enorm uitgaanscentrum, genaamd Paceville. Hier komt alle jeugd van Malta in het weekend. Voor de rust hoef je er elk geval niet te komen.

Mocht je toch toe zijn aan een wat rustigere club, dan loop je gewoon wat verder het centrum uit en kom je bij de klassiekere cafés.

Ook heeft Malta een groot voordeel in het vervoer naar locaties. Je kunt voor het openbaar vervoer, de bussen, een kaart aanvragen. Je betaalt 26 euro per maand om onbeperkt te kunnen reizen (Vraag deze wel maanden voor je weg gaat aan, de Maltezen zijn niet zo snel). Ook taxi’s rijden rond het hele eiland. Ik betaalde voor een taxi naar Paceville maar 8 euro. Dus ga je met zijn vieren, is het maar 2 euro pp!

Tot slot is Malta een vredig eiland. Je zult weinig horen over misdaden en dergelijke. Een veilig eiland dus!

Merel Kreszner
Da Vinci College
Opleiding: Netwerkbeheer