‘Ik ben Femke, 18 jaar oud, ik woon in Rotterdam en ik ben zeer slechtziend. Zeer slechtziend is ongeveer wat ik zie 2%. Sinds mijn 17e heb ik Elden, mijn blindengeleidehond. Hij gaat ook mee naar school. Hierdoor kan ik lessen volgen op het Da Vinci College en mijn diploma halen.‘

Femke’s ogen op vier poten.
‘Elden betekent alles voor mij. Elden is eigenlijk mijn ogen, maar dan op vier poten. Hij brengt mij overal veilig naartoe waardoor ik nergens tegenaan bots. Hij zorgt dat ik een lokaal kan vinden en hij zoekt voor mij de lift. Daardoor ben ik niet afhankelijk van een persoon. Ik ben door Elden een stuk zelfstandiger.’

'Elden is eerst een jaar in opleiding geweest. Dit is een hele zware training. Elke dag werd hij getraind en in de avond had hij even de vrijheid om zijn kop leeg te maken. Lang niet alle honden slagen voor deze training. Nadat er dus een groepje honden is overgebleven, moet je een afspraak maken om te ‘matchen’. Het is erg belangrijk dat je een klik hebt met de hond en de hond ook een klik heeft met jou.' Gelukkig klikte het tussen Elden en Femke meteen. ‘Ik heb veel dingen moeten leren, zoals het uitspreken van de commando’s waarop Elden getraind is.’ Voor hulphonden fokken ze veel labradors gekruist met golden retrievers en herders, omdat die het meest geschikt zijn. Deze honden zijn namelijk erg leergierig. 'Wanneer Elden zijn tuigje om heeft is hij helemaal in zijn rol om voor mij te zorgen. Het is dan ook niet de bedoeling dat je hem aait want zo wordt hij afgeleid. Wanneer zijn tuigje afgaat is hij uit zijn rol en heeft hij tijd om even met iedereen te knuffelen.' Toch houdt hij stiekem Femke nog altijd een in de gaten.

‘Veel scholen hebben mij afgewezen vanwege mijn visus.’
Het was voor Femke heel lastig om een mbo school te vinden, aangezien ze geen middelbare school diploma heeft. Daarnaast is ze ook bij veel scholen afgewezen vanwege haar visus. Het Da Vinci College zag het als een uitdaging. Femke heeft een persoonlijke begeleider op school die haar helpt wanneer ze hulp nodig heeft. Ze volgt de opleiding secretarieel niveau 3 / 4 gecombineerd. ‘Ze zien mij hier op school niet als een probleem, maar juist als een mooie uitdaging.’ Toetsen worden aangepast, omdat er vaak afbeeldingen in staan waar Femke niet mee kan werken. Daarnaast wordt er ook samen naar het toetsenrooster gekeken. Femke kan toetsen op haar eigen tempo maken en wanneer ze aangeeft dat het te veel wordt om nog een toets te maken, dan wordt deze verplaatst. Een toets maken kost namelijk erg veel energie voor haar. ‘Het is daarnaast voor mij heel fijn dat ik hier één aanspreekpunt op school heb.’

‘Mijn klasgenoten vonden het aan het begin wel een beetje eng.’
Femke kwam begin oktober vorig jaar in haar klas. Haar begeleider had bij de andere studenten al aangegeven dar er een nieuwe student in de klas zou komen. Een student met een visuele beperking en met een hond bij zich. Klasgenoten reageerde hier heel verschillend op. Femke heeft toen een presentatie gegeven over haar en Elden. ‘Mijn klasgenoten zien mij nu als één van hen. Soms vergeten ze zelfs dat ik een beperking heb. Dat is wel heel fijn. Ik vind het daarnaast prettig dat ik tijdens mijn studie anderen studiegenoten kan helpen en mijn ervaring daarvoor kan gebruiken. Soms mis ik een beetje de uitdaging in de opleiding, maar op die manier maak ik er mijn eigen uitdaging van.’

‘Mijn droom is om osteopaat te worden, dat is wat ik echt heel graag wil.’
De opleiding secretarieel was niet haar eerste keuze. Ze wilde ze graag de opleiding maatschappelijke dienstverlening volgen, omdat dit goed aansluit op haar droomstudie: osteopathie. Dat bleek helaas niet te kunnen en daarom heeft ze samen met school gekozen voor de opleiding secretarieel. Na deze mbo opleiding wil ze waarschijnlijk de hbo opleiding osteopathie in Utrecht volgen.

‘Naast school speel ik nog een internationale sport genaamd Goalball.’
Naast school speelt Femke graag met Elden en doet ze veel aan sport. Ze speelt de sport Goalball. Dit is een sport voor mensen met een visuele beperking. Het is een internationale sport en ze doet dan ook mee met internationale wedstrijden, zoals het EK begin oktober. De nummer één van Europa krijgt een ticket naar de paralympische spelen in 2020. Naast drie keer per weer trainen doet Femke ook nog individueel aan fitness om op conditie te blijven. Haar sport is goed te combineren met school. Ze hebben samen duidelijke afspraken gemaakt. Als ze een keer een toernooi of EK heeft dan krijgt ze daar vrijstelling voor. Verder zijn haar trainingen vooral ‘s avonds.

‘Mensen met een beperking, maakt niet uit welke vorm kunnen altijd hun doel bereiken op welke manier dat dan ook is. Het hoeft niet per se te maken te hebben met dat iemand anders vind dat je het niet kan. Het kan altijd op een manier. Als het niet rechts kan, dan kan het links. En als het niet links kan, dan kan het door het midden. Het is nooit dat het niet kan.‘