Het begon allemaal in de klas toen ons werd gevraagd of we het interessant zouden vinden om op uitwisseling naar Denemarken te gaan. Ik dacht meteen: dat wil ik graag. Het leek me een hele leuke ervaring om in een ander land helemaal op mezelf aangewezen te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten plus nieuwe dingen te zien. Toen ik hoorde dat ik met 5 andere studenten was uitgekozen werd ik uitermate blij. Het nadeel was wel dat we maar 3 weken hadden om ons voor te bereiden. We moesten veel formulieren invullen, aanvragen doen bij het Erasmus+ en DUO en vliegtickets boeken. Gelukkig werden we goed geholpen door school en was alles op tijd geregeld.

En daar gingen we dan op 17 november. De vliegreis en busreis naar Aarhus verliepen beiden erg soepel. De dormitory waar we overnachten ving ons goed op en onze slaapplaatsen zagen er best goed uit. Het was in het begin wel even wennen aan hoe alles in zijn werk ging. We moesten wennen aan de bus, uitvinden waar supermarkten zaten en moesten even in taal overschakelen naar Engels. Ondanks alles zijn we niet echt tegen obstakels aangelopen. De eerste dag die we naar school gingen liep ook heel erg lekker. De mentor van de klas waar we bij kwamen was erg aardig, net als de studenten in de klas. De eerste week waren we al meteen de stad ingedoken en ik moet zeggen dat Aarhus best wel een mooie binnenstad heeft. Er was ook een heel gaaf uitzichtpunt waar we heel de stad konden overzien. Verder zijn we een beetje wezen winkelen en zijn we eigenlijk vooral op verkenning gegaan om leuke restaurants en clubs te spotten om in de toekomst naartoe te gaan. Op school hielden we ons bezig met Smart Homes. We werden in groepen verdeeld samen met Deense studenten en mijn groep kreeg de opdracht om een systeem te maken dat draadloos verschillende data doorgaf zoals bijv. de temperatuur. Dit was een project waar we ons uiteindelijk 4 weken bezig mee hebben gehouden. Tussen de verschillende groepen werd wel veel samengewerkt. Hierdoor waren we nog steeds in contact met alle leerlingen uit de klas. Op het laatst hebben we ook nog een presentatie gegeven.

In het weekend hielden we ons vooral bezig met uitgaan en verschillende dingen zien en doen. Het uitgaansleven in Aarhus was top. Het is niet voor niets een studentenstad. We zijn er elke keer met zijn zessen op uit gaan, want dat was toch het gezelligst. Zo hebben we verschillende museums bezocht, zijn we een aantal keer uit eten gegaan, hebben we Tivoli (het pretpark) bezocht en zijn we wezen schaatsen. Dit zijn eigenlijk nog maar een paar hoogtepunten die we in Denemarken beleefden. Gelukkig hebben we allemaal erg veel foto’s gemaakt.

Na 4 weken was het dan toch wel tijd om naar huis te gaan. Dit was zeker wel jammer. Na een tijd in een andere omgeving te zitten wen je er eigenlijk aan en kom je in een bepaald ritme. Toch is het toch wel makkelijk om thuis te zijn. Vooral omdat je thuis toch wat dingen beter bij de hand hebt. Je realiseert toch wel hoeveel je ouders eigenlijk doen als je op jezelf woont.

Al met al zal ik zeker nog een keer naar het buitenland gaan als ik hier de mogelijkheid voor krijg. Het was een zeer unieke ervaring en het is toch wel heel tof om meerdere delen van de wereld te zien. De kosten vielen waren ook prima te doen, maar dat hangt ook af van hoeveel je zelf wilt uitgeven.

Lars Touwslager