15-11-17/31-01-18

Omdat we vrij laat waren met het regelen van een buitenlandse stage hebben we 3 á 4 maanden van te voren een gesprek met Jolanda van de Lagemaat aangevraagd. Tijdens ons gesprek heeft Jolanda ons een paar keuzes voorgelegd, maar al snel kwam er Madrid uit. Wij stemden hier mee in en Jolanda begon met het regelen van een stage plek en een woonlocatie. Omdat ze in Spanje nogal van het uitstellen zijn, kregen we 1 week van te voren een GO dat alles was geregeld.

De aankomst
Toen ons vliegtuig was geland, zijn we met onze bagage richting de uitgang gegaan. Onze vluchtgegevens waren doorgegeven aan ons contact persoon (Violeta) in Madrid die ons zou opwachten. Haar gevonden te hebben, bracht ze ons naar ons appartement voor de komende 3 maanden. De huisbaas kwam op dat moment ook langs en heeft ons alles uitgelegd. Violeta besloot om gelijk met ons naar de metro te gaan en pasjes te laten maken. Door een gepersonaliseerde kaart, konden we per maand heel goedkoop reizen, ook in het weekend. Daarna heeft ze ons nog kort de buurt laten zien en wat nuttige informatie verteld. De dagen daarna hebben we samen de buurt verkend en op vrijdagmiddag was onze eerste ontmoeting op school. We kregen een rondleiding, ons rooster en we mochten ons voorstellen aan de klas en onze juf.

Het verloop van de buitenlande stage
Ik heb de stage periode als positief ervaren. Als we vragen hadden konden we bij iedereen terecht en ze stonden voor alles open. Ze waren ook erg nieuwsgierig naar ons en vertelde regelmatig plekjes en bezienswaardigheden die mooi waren om te bezoeken. Op leer gebied hebben ze mij veel geleerd en geholpen. De juf en de directie waren er vooral voor mij als ik het even moeilijk had met de kinderen (tijdens het communiceren) of als ik dingen wilden weten. Als ik iets niet begreep wat een kind zei, vroeg ik wat het betekenden en wat ik daarop kon antwoorden. Daardoor leerde ik snel en begreep ik de kinderen steeds beter. Ook andere docenten die goed Engels spraken, vroegen vaak aan ons of alles lukten en of we hulp nodig hadden.
In tegenstelling tot mijn ervaring met de kinderen op mijn vorige stage in Nederland, waren de kinderen de eerste dagen totaal niet bang om te communiceren met ons. We spraken de basis dingen van het Spaans, maar veel was het niet. Toch kwamen de kinderen naar ons toe, vroegen waar we vandaan kwamen en wat we kwamen doen.

Op gebied buiten onze stage, verliepen sommige dingen niet altijd even vlekkeloos. Er waren wat problemen tussen ons contactpersoon in Madrid en ons, maar dat is ook snel weer opgelost. Ons appartement viel in het begin ook erg tegen, maar daar hebben we ons ook snel op aangepast. We konden wel altijd de huisbaas bellen, die altijd voor ons klaar stond.

Tussen mij en Britt verliep het op de meeste momenten goed en hadden we veel steun aan elkaar. Er waren natuurlijk ook momenten waarop het niet zo goed liep, dit was de laatste weken het ergst, omdat we veel op elkaar lip zaten en elkaar te weinig ruimte gaven. Dit was meestal van korte duur en maakten het daarna snel weer goed, je zit tenslotte voor een lange tijd samen. Ondanks ruzies ben ik blij dat ik met Britt Bergmans ben weggaan voor 3 maanden, want we hebben een super leuke tijd gehad, ook veel steun aan elkaar.

Het afronden
De laatste dagen in Madrid waren zwaar en emotioneel. Ons afscheid op school was erg zwaar, zwaarder dan ik dacht. We zijn in zo'n korte tijd zo betrokken geraakt met iedereen in de school, dat het extra zwaar viel. Dit was wel weer een fijne bevestiging dat we echt welkom waren en we wat voor hun hebben betekend.

Omdat ik mijn Madrid avontuur als zeer positief en leerzaam heb ervaren, heb ik het goed kunnen afsluiten. Ik heb veel geleerd, veel nieuwe mensen ontmoet en mezelf beter leren kennen. Ik ben heel trots op mijzelf en Britt dat wij dit hebben gedaan. Er zijn niet veel andere mensen van mijn leeftijd die deze kans hebben gepakt.

Terug naar Nederland
De terugreis naar Nederland verliep soepel. Ons vliegtuig kwam eerder aan en het was heel fijn om al onze familie weer te zien. We hadden tot een paar dagen na onze aankomst vrij gekregen om onze zaken te regelen en op orde te maken. Ook onze sollicitaties op onze nieuwe stages hebben toen plaats gevonden. ik begin 19-02-18 op het Schippersinternaat de Dordtse Kil. Precies een week later zijn we weer gestart op school en hebben we die week alleen even geluisterd en afspraken gemaakt om onze gemiste toetsen opnieuw in te plannen.

De voor en nadelen van een buitenlandse stage
De voordelen; zoals ik hierboven al beschreef heb ik veel ervaring opgedaan, een andere cultuur en taal beleeft, nieuwe mensen ontmoet, mezelf beter leren kennen, ervaren hoe het is om op jezelf te wonen en mijn kennis vergroot.

De nadelen; een nadeel aan een buitenlandse stage is dat je voor een (redelijke) lange periode weg bent en dus veel mist op school. Dit moet allemaal in je eigen tijd worden ingehaald als je terug bent. Daar moet je dus rekening mee houden voor je weggaat en zorgen dat je eigenlijk voor loopt op schema.

Nikki Offermans (met Britt Bergmans)
Da Vinci College
Opleiding: Maatschappelijke zorg