Terug naar overzicht

Het luisterend oor achter de Da Vinci Luisterlijn

Rosa de Jong heeft het druk. Vorig jaar was zij samen met Angela Buurman de initiatiefnemer van de Da Vinci Luisterlijn. Ondertussen studeert ze Toegepaste Psychologie op HBO Drechtsteden, maar vertelt graag over het idee achter de luisterlijn: “Sommige studenten vinden het lastig om iemand zijn/haar vragen, probleempjes of andere persoonlijke kwesties te vertellen. Ze durven niet, of denken dat het toch geen zin heeft om te praten. Dan is de Luisterlijn heel laagdrempelig. Je kunt even je ei kwijt. We hebben al heel wat belletjes gehad. De achtergrond van de bellers is divers, ook qua leeftijd en opleiding.

Soms blijken studenten meer hulp nodig te hebben en willen dit ook na ons gesprek. Via de Luisterlijn worden ze dan aan de juiste hulpverleners van Da Vinci gekoppeld. Hier is vorig jaar veel gebruik van gemaakt. Studenten zetten in eerste instantie liever niet de stap naar zo’n hulpverlener, maar zien gaandeweg ons gesprek wel in dat dit goed kan zijn. Wij, het luisterend oor achter de Luisterlijn, krijgen trouwens een training. Daarin leer je hoe je een gesprek kunt voeren, maar ook aan de hand van bepaalde casussen hoe je het beste kunt reageren.”

Parel van der Plas, projectleider en professioneel begeleider van de studenten, ziet dat de Luisterlijn zorgt voor verbinding, gezien en gehoord worden. Parel legt uit: “Hoewel het een pilot is, zie je dat zo’n bel-lijn als een vliegwiel kan werken. Er gebeurt van alles rondom het project. Vorig jaar was het bijvoorbeeld een snuffelstage voor studenten Toegepaste Psychologie die met hun ideeën de Luisterlijn werkbaar maakten. Nu zijn er vijf studenten van verschillende opleidingen bij betrokken die vrijwillig een aantal dagdelen per week de telefoon bezetten. Ook zij hebben ideeën over de mogelijkheden met een luisterlijn. Het mooie is dat het Da Vinci College de studenten het initiatief laten: het is namelijk van studenten, voor studenten. Dus wat vinden zij fijn, waar hebben jongeren behoefte aan? Door goed te luisteren hebben we bijvoorbeeld naast het bellen ook het appen geïntroduceerd: nog laagdrempeliger.”

Door deze vorm van studentenparticipatie is nu ook het plan opgevat om een huiskamer op het Leerpark, en binnenkort op de locatie Gorinchem, in te richten. Daar kunnen studenten naar toe om andere studenten te ontmoeten, met elkaar te praten en activiteiten te doen. Een mooi vervolg en een uitbreiding van de Luisterlijn. Studenten Mediavormgever zijn momenteel bezig met het ontwerpen van de ruimte op het Leerpark. Een enthousiaste Rosa: “De studenten hebben al superleuke ideeën. De bedoeling is dat zo’n huiskamer een veilige plek wordt waar jongeren even uit de dagelijkse school-sleur op zoek kunnen naar een luisterend oor. Waar altijd iemand voor je is. Dat is ook precies mijn persoonlijke drive: er zijn voor de medestudent, voor de medemens. Een hart onder de riem steken als iemand dat nodig heeft.”

Heb jij na het lezen behoefte om met iemand te praten? Bel de Luisterlijn op 06-34527564.