“Ik heb geleerd dat ik veel meer kan dan ik dacht”
In januari van dit jaar zijn onze koks in opleiding, Sharona Buitelaar, Morena Markesteijn en Emilio Binneveld, tweede van Nederland geworden tijdens de finale van de wedstrijd Generation Flavours. Generation Flavours is een nieuwe kookwedstrijd, speciaal voor het mbo. Deelnemers is gevraagd in de wedstrijden hun smaken (van een nieuwe generatie) te laten zien: ‘waarmee imponeer jij je ouders/schoonouders’? We spreken over deelname aan deze wedstijd en het geweldige resultaat met één van onze koks in spé, Sharona.

‘In de jury zaten twee top koks. Toen zij ons werk met waardering proefden, ging er echt een gevoel van trots door me heen’, vertelt de enthousiaste student. ‘Het was een geweldige wedstrijd om aan deel te nemen. We waren vrij in de keuze van gerechten en dat maakte dat we er al onze creativiteit in konden stoppen. Ik heb geleerd dat ik veel meer kan dan ik dacht’.

De weg naar de finale toe
Generation Flavours is een kookwedstrijd voor de niveaus 2 en 3. ‘Alle studenten van onze koksopleiding hebben deelgenomen aan de voorronde op school. Morena, Emilio en ik wonnen deze. Samen met onze docent en begeleider, Gert Zaat, bedachten we drie gerechtjes. Die maakten en filmden we. Met een uitgebreide receptuur erbij stuurden we het filmpje naar de jury van Generation Flavours. Het was een grote verrassing toen we hoorden dat wij een van de vier teams waren die hun gerechten daadwerkelijk mochten bereiden en presenteren aan de jury op het kookpodium van RATIONAL in Almelo’.

Een groot deel van het succes zit in de voorbereiding
‘Voor de (halve) finale bereidden we een deel van de gerechten op school voor. Dat was nodig, omdat we als team op het kookpodium 45 minuten de tijd kregen om de gerechten te maken en te presenteren’, legt de enthousiaste student uit. ‘Als hoofdingrediënten hadden we gekozen voor zalm, spareribs en ijs (in de finale hebben we de spareribs vervangen door hertenrack)’. ‘We kijken heel tevreden terug op onze samenwerking tijdens de halve finale. We hebben onze individuele kwaliteiten laten zien, maar ook hebben we echt teamwork geleverd. Er waren wel wat aandachtspuntjes: de planning, minder met elkaar bemoeien en opruimen, maar als je hoort dat je door bent naar de finale vergeet je deze kleine irritaties’, vertelt Sharona lachend.

De finale op HORECAVA 2020
‘Dat de finale plaatsvond op de HORECAVA was al een feestje op zich. Het was erg druk en de stand zag er mooi en professioneel uit. De jury beoordeelde de gerechten op smaak (50%), presentatie (20%), ingrediënten (10%), techniek (10%) en samenwerking (10%)’, somt Sharona op. ‘We zijn geen eerste geworden, maar deze wedstrijdervaring en de beoordeling en waardering van top koks, hebben we maar mooi in onze zak. We hebben ons echt laten zien. Ik ben er nu zeker van dat mijn hart ligt bij koken en dat ik er goed in ben.’