Donderdag 23 augustus 2018, wij gingen (vriend/ klasgenoot Sem) 5 maanden naar Italië om stage te lopen in Caprino. Ik had nooit gedacht dat het wat voor mij zou zijn stage doen in een ander land, want alles wat je in een ander land hebt heb je ook in Nederland.

Dus toen Sem zei, ik wil een stage doen in het buitenland. Dacht ik van dat moet je zeker doen. Maar toen ik er langer over na ging denken was het misschien het proberen waard. Dus in de laatste 4 maanden die we nog in ons tweede schooljaar op het Da Vinci College hadden, waren we bezig met het regelen van alle documenten (nog steeds wist ik niet of ik echt wilde gaan). Toen alle documenten met school en het bedrijf waren geregeld. Wist ik dat ik wilde gaan omdat we vanuit het bedrijf een appartement in het centrum van Verona zouden krijgen en in een centrum is er altijd wat te doen, zodat je je niet in de weekenden zou vervelen.

De eerste week
In de eerste week waren we uitgenodigd voor een frisbee-toernooi, ik had er nog nooit van gehoord maar vond het erg leuk. Dus ik dacht als ik dit als sport ga doen dan kan ik in vorm blijven. Iedereen was heel aardig en de meeste konden Engels spreken. Voor een teamsport kiezen was een van mijn beste beslissingen zowel voor sociaal contact (uitgaan in de weekenden) als voor de taal te leren.

In het eerste weekend dacht ik dat elk weekend eeuwen zou gaan duren, maar ik kon er niet meer naast zitten. Leren hoe je zelfstandig de was doet, kookt en schoon maakt waren een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd.

Het was wel even wennen om nu alles zelf te doen, maar als je 2 weken je kamer niet stofzuigt is er enige kans dat er dan veel stof op de vloer ligt. En dat wil je ook niet, dus we werden wel gedwongen om al die huishoudelijke taken te leren.

Jonathan Luijten
Da Vinci College
Opleiding: Middenkader Engineering