De branche waar ik heb stage gelopen is in de sector ICT, deze sector ICT staat voor Informatie Communicatie Technologie. In de ICT sector werk je voornamelijk met computers, servers en netwerken.

Deze ICT diensten worden vervolgens geleverd aan consumenten of bedrijven die deze ICT nodig hebben voor het runnen van hun bedrijf, bijvoorbeeld de administratie, het draaien van een webshop of de facturatie. Het bedrijf waar ik stage heb gelopen is vooral gefocust op het bouwen van netwerken, het aansluiten van internet voor bedrijven en consumenten, maar ze houden zich ook bezig met diverse hardware reparaties.

Het land
Ik heb in de stad Chiclana de la Frontera, Cadiz stage gelopen, dat ligt in het zuiden van Spanje, het grenst aan Gibraltar en deelt een zee grens met Marokko. Het werk en de locatie waren heel fijn, het was maar 10 minuutjes lopen van het appartement waar ik verbleef. Als ik bijvoorbeeld om 10 uur moest beginnen dan ik gerust rond 08:30 opstaan. Alles in het zuiden van Spanje gaat iets rustiger aan en de mensen werken ook minder hard en veel dan in Nederland. De mensen op het werk en in de regio waren wel heel vriendelijk, niemand sprak echt goed Engels, maar ze vonden het niet erg om een beetje moeite te doen voor mij.

Spanjaarden eten vaak wat later dan Nederlanders en ‘s middags eten vaak ze in plaats van een boterham al een warme. Bij Sky-internet gingen we vaak naar een café tijdens de lunchpauze en aten we bijvoorbeeld arroz con patatas (rijst met aardappels) en filet iberico con patatas fritas (filet lapje met friet). De prijzen in de regio Cadiz en omstreken waren ook erg laag, dit komt omdat ook de inkomens wat lager zijn dan in Nederland.

Er waren verder niet echt grote cultuur verschillen waarvoor ik me enorm moest aanpassen. Alle winkels zijn wel dicht op zondag, dus ik heb wel geleerd om beter vooruit te plannen met boodschappen doen, het is namelijk niet fijn als je niet genoeg drinken of eten in huis hebt!

De Stad
Chiclana de la Frontera is klein, maar het is wel mooi en ik zou daar prima kunnen leven. Er wonen ongeveer 80.000 mensen, maar het is best groot dus niet heel druk. Er komen ook veel toeristen om te windsurfen, maar er is verder geen massa toerisme. Het is geen arme stad, maar ook niet erg rijk. De infrastructuur is bijvoorbeeld niet altijd handig gebouwd, de wandelpaden zijn van beton, zonder putten en daardoor loopt het regenwater na een regenbui vaak niet weg en komt het soms zelfs binnen de winkels als het water hoog staat.

De temperatuur was ook erg warm in het zuiden van Spanje. Het was in de zomer ongeveer tussen de 30 en 35 graden en in de winter eerder rond de 15 graden. Aan de kust van Gibraltar staat er ook continue een harde wind, waardoor je aan het strand af en toe gezandstraald werk, maar meestal wat het wel lekker en viel de wind reuze mee. De natuur in Cadiz vond ik ook mooi, het was wel wat droog, maar verder weinig bebouwing. Als je bijvoorbeeld van Dordrecht naar Rotterdam rijdt dan zie je heel veel gebouwen en weinig natuur. Maar in Spanje is het meer open, je kan goed genieten van de natuur, de heuvels en hier en daar wat groen. Het gebied rond Cadiz is wel een stuk droger dan bijvoorbeeld het noorden van Spanje zoals op de foto’s in hoofstuk 5 is terug te zien.

Het bedrijf
Ik heb stage gelopen bij Sky-Internet, dat is een bedrijf wat internet verbindingen plaatst via antennes. Ik heb vooral meegelopen en geholpen bij de internet installaties. Wat ik heel leuk vond was om naar verschillende klanten te gaan, sommige klanten waren heel aardig en kon je ook leuk mee praten. We hadden naast Spaanse ook veel Britse en een aantal Duitse klanten.

De communicatie met Spaanse collega’s was soms wat lastig i.v.m. de taalbarrière. Ze waren verder wel heel vriendelijk, maar ze zijn niet heel goed in Engels, ondanks de taalbarrière hebben we alsnog genoten van de tijd met elkaar. En we hebben elkaar tijdens het werk, tijdens de lunch en ook na het werk geholpen met Spaans en Engels. Wat ik daar heb geleerd is hoe je een netwerk met antennes aanlegt en wat vaak de oorzaak is van typische internet gerelateerde problemen en hoe je deze problemen kunnen troubleshooten en oplossen.

Vrije Tijd
In mijn vrije tijd ben ik soms met andere stagiaires naar het strand geweest of naar een barretje. Ik ben zelf ook vaak alleen gaan rondlopen om de omgeving te ontdekken. In november ben ik ook nog naar Gibraltar, Cádiz, Jeréz, Sevilla en Córdoba geweest met mijn oma en mijn tante. Ik ben ook vrienden geworden met mijn collega’s van Sky-internet, ze waren grappig en het was altijd gezellig. In het weekend was ik ook vaak bezig met de was en het huis schoonmaken, want dit moest natuurlijk ook gebeuren.

Op mijn trip naar Gibraltar heb ik ook nog een foto gemaakt van een aapje uit Gibraltar.

Foto’s
Hieronder nog een drietal foto’s van de omgeving en de stad.

Colin de Wit
Da Vinci College
Opleiding: Medewerker beheer ICT