11 december 2017, de dag van ons vertrek. Koffers gepakt met veel te veel spullen voor een reis van 3 maanden. Tenminste een reis die 3 maanden zou duren maar uiteindelijk iets langer duurde.

Eindelijk vertrekken we
We hadden al weken zitten popelen om eindelijk te vertrekken naar het mooie Oostenrijk. En toen was het zover. Om 4 uur s ’ochtends uit bed. De auto ingeladen samen met Willem Mommers. En Alle andere in de bus bij Gerwald. Onderweg veel gezien lang gereisd. Het was een reis van 11 uur. En eindelijk begon het dan. Wij aangekomen veilig en wel bij het hotel Lukas Hanzl in Bruck om een week te trainen in Kaprun, Kitzsteinhorn. En vervolgens te beginnen aan onze opleiding voor Anwärter. Op het moment dat je Anwärter voldoende afsluit, houd dat in dat je een internationaal gecertificeerd skileraar bent.

Kaprun en Kitzsteinhorn
Na twee weken hard trainen in Kaprun en Kitzsteinhorn. Hebben Jitte, Tyrell Willem en ik onze papieren behaald. En waren wij officiële internationale skileraren. Op de dag van ons examen waren wij allen zeer gespannen. Maar toen ze ons vertelde dat we het allemaal behaald hadden was het een dag van feest. De dag na ons examen zijn wij allen doorgereisd naar Nauders. Waar wij ons verdere verblijf zouden blijven. Dit was natuurlijk nieuw voor ons allemaal zo lang op eigen benen zonder ouders die snel eventjes je was deden of even snel voor je kookten. Nu moest je echt alles zelf doen snel boodschappen doen uit het werk daarna ng even koken. En dan ook nog de was doen. Zonder dat iemand je eraan herinnerde moest je dat allemaal ineens even zelf doen. Wat natuurlijk wel wat met je veranderd omdat alles ineens nieuw voor je is. Twee dagen na onze aankomst in Nauders, en nadat we alles een plekje hadden gegeven in het huis en onze kleren netjes hadden opgevouwen en weer in een kast hadden gelegd was het zover we konden onze skikleding op gaan halen. Van de skischool om stage te lopen als echte skileraren. Natuurlijk hebben we deze dag ook het gebied al een beetje verkend.

Het lesgeven
Dus ons avontuur begon. Op een plek waar je pas 1 dag had geskied gelijk lesgeven. Dit was natuurlijk een hele uitdagen. Qua eigen vaardigheid en kennis zat je gewoon goed. Alleen kennis over het gebied is natuurlijk ook belangrijk omdat iedereen een eigen niveau skiet kun je niet met iedereen gelijk een rode of zwarte dal afdaling maken. De meeste mensen moeten gewoon langzaamaan beginnen en daarna verder gaan met moeilijkere technieken en moeilijkere afdalingen. Dit was natuurlijk allemaal heel erg leuk. En ging verder in het seizoen steeds beter. Ook werd de taal steeds makkelijker en kon je jezelf steeds beter verstaanbaar maken. Want niet alleen de kinderen leerden van jou. Maar ik leerden ook van hun, de gewoontes de taal.

Na één maandje, kregen we te horen dat we ook mee mochten doen aan de show in snow. Dit is een show in de sneeuw die iedere dinsdag avond wordt gehouden. Aan het begin deed ik alleen mee aan de demo afvaarten. Maar later begon ik ook met het skiën in een LED pak.

Landes 1 opleiding
En rond het einde van onze reis kregen wij de keuze of wij ook nog onze Landes 1 opleiding wilde doen wat ik ook nog heb gedaan. Hierdoor heb ik er nog 1 maand aan vast geplakt. Om verder te gaan naar het volgende diploma. Ik heb er zeer van genoten. Zeker van mijn tijd in Oostenrijk. Het was zo leuk. Dat ik volgend jaar mijn alpine kurse en Landes 2 ga doen. Ik hoop dat ik andere ook nog kan inspireren en kan overhalen om hun de plezier en lol te geven in hetgeen wat ik leuk vind.

Albin van Strien
Da Vinci College
Opleiding: Sport en bewegen