Waar moet ik beginnen. Een buitenland stage van 2 maanden had ik nooit durven dromen. Ik was altijd degene die altijd zei: ‘Ik blijf thuis, dit is niks voor mij.

Voordat ik het wist zat het avontuur er al op. De tijd in Malta is omgevlogen. Een fantastische ervaring om nooit meer te vergeten. Ik ben erg trots op mezelf dat ik de uitdaging ben aangegaan en dat ik deze unieke kans met beide handen heb vastgepakt.

Samen met Anne, Michelle en Dion
Ik ben het avontuur aangegaan met Anne, Michelle en Dion. Maar voordat het avontuur begon, moesten er een aantal dingen geregeld worden. Nadat er bekend werd gemaakt dat ik was uitgekozen voor buitenland stage, zijn we met Sia rond de tafel gaan zitten. Uit het gesprek was gekomen dat we naar Malta gingen van vrijdag 20 april 2018 tot vrijdag 15 juni 2018.

Daarna kregen we veel formulieren die we moesten invullen. Het was een heel pakketje van wel 15 formulieren. Het was een hele klus om die zorgvuldig met handtekeningen in te vullen. Sommige papieren waren lastig in te vullen omdat er niet duidelijk vermeld werd wat er ingevuld moest worden.
Daarnaast moesten we ook onze examens vervroegen zodat we voor Malta alles hadden afgerond. Dit is deels gelukt. Engels en Nederlands is afgerond. Rekenen moet ik in het derde leerjaar herkansen.
Stageopdrachten en vak opdrachten moesten ook eerder afgerond worden om geen achterstand op te lopen in het derde leerjaar.

Verbeterpunten voor de papierwinkel:

  • Alle formulieren die ingevuld moeten worden in één keer sturen met een duidelijke inleverdatum erbij. Zo voorkom je en onduidelijkheid en stress.
  • Uitleg en omschrijving wat er bij elk formulier ingevuld worden.

We zijn onderweg
Eindelijk was het zover, op 20 april vlogen we naar Malta. Op Malta Airport werden we opgewacht door een taxi chauffeur. Hij bracht ons naar het appartement in Msida. Hij had ook vier enveloppen bij zich, voor iedereen een huissleutel, het adres en een algemeen boekje over Malta. We werden afgezet bij ons appartement en we konden het zelf uitzoeken. De taxi chauffeur was weg en de eigenaar van het appartement was ook nergens te bekennen. We hadden alle koffers in de lift gezet en gingen naar verdieping vier. Op de envelop stond: verdieping 4, huisje 7. We kwamen binnen en de eerste indruk was goed. Het was een ruim appartement met 4 slaapkamers, een woonkamer en een keuken. Het viel ook een beetje tegen: er waren geen gordijnen, slechte Wifi, afvoer van de keuken was lek en muizenkeutels in de kast. Dit vonden we erg vervelend. Er was een kamerindeling gemaakt. Op 3 kamers hingen briefjes met namen.

Nadat iedereen zijn/haar koffer had uitgepakt zijn we opzoek gegaan naar een supermarkt. Onze busstop heette: Qroqq 5. We hadden geen idee welke bus we moesten instappen, we waren als kip zonder kop bezig. Achter de busstop was een klein winkeltje, daar hebben we gevraagd waar een supermarkt was. We moesten 10 minuten lopen en toen waren we bij een supermarkt.
‘S avonds gingen we Temptation Island kijken en daarna gingen we vroeg slapen.
In het weekend zijn we naar Valletta geweest en hebben we uitgezocht hoe het busvervoer werkt. Verder zijn we naar de Lidl geweest en zijn we in Saint Julians iets gaan drinken.

De eerste week
Maandag hadden we afgesproken met Rita en Christina. Zij waren onze contactpersonen. We moesten onze borg inleveren, OV kaart opgehaald en hebben gelijk de probleempjes uitgelegd over het huis aan Christina. Ze hebben het goed opgelost, we hebben gordijnen gekregen en de afvoer is gemaakt.

Dinsdag hebben we kennisgemaakt met de school waar we stage hebben gelopen. Christina ging met ons mee. We gingen rond de tafel zitten met de directeur en om de beurt moest je je voorstellen in het Engels. Dat vond ik even lastig want vanaf toen moest alles in het Engels. Daarna liepen we met de directeur naar de basisschool, we bleven in de hal staan en we maakten kennis met een andere Mark. Hij was ons contactpersoon op stage. We maakten een praatje en we mochten onze voorkeur uitspreken over in welke groep je stage zou willen lopen en we hadden afgesproken hoe laat we aanwezig moeten zijn. Toen we terug gingen naar huis was ik blij. Een super grote school en aardige docenten. Ik had een goede indruk en ik had veel zin om daar 8 weken stage te lopen.

Archbishop’s Seminary
We liepen stage op een grote katholieke jongensschool genaamd: Archbishop’s Seminary in Rabat. Het was een basisschool en middelbare school. Van elk leerjaar waren 3 klassen. De jongens zaten elke dag van 8:30u tot 14:15u op school. Op deze school spraken ze Engels en Maltees. Alle vakken waren in het Engels behalve godsdienst en Maltees. Alle jongens dragen een uniform.

Vanaf woensdag startte onze stage. We waren 8:30 uur aanwezig. Mark gaf ons een rondleiding door de school. Na de rondleiding gingen we bij een muziekles kijken. Na deze les had Mark verteld dat we vrij door de school rond mochten lopen en zelf bij een klas mochten binnen lopen en een kijkje nemen. Dit vond ik erg spannend. Anne en ik gingen samen bij groep 8 kijken. Na een uurtje was het pauze en vroegen we aan Mark of we ook bij de onderbouw mochten kijken. Dit was geen probleem. Anne en ik stapten klas 2.1 binnen en we dachten allebei, dit is de klas waar we 8 weken willen blijven. We gingen achterin de klas zitten en gingen meekijken. We raakten in gesprek met de kindjes en het was een super leuke middag. We hadden al wat namen geleerd. Anne en ik hadden stiekem de kindjes bijnamen gegeven zodat we ze niet zouden vergeten. Hierom hebben we hard gelachen.
In de klas zaten ook 3 autistische kindjes. M werd begeleid door Miss Loraine.
Hij was redelijk zwaar autistisch, hij kan niet tegen hard- en veel geluid, hij kan niet goed praten maar is wel mega slim. Heel bijzonder om zoiets mee te maken. J en J werden begeleid door Mr Mark.

Voor de klas stond Miss Maria. Zij was zo lief voor iedereen, ook heel mooi om te zien.

Mijn ervaring
In die 8 weken heb ik echt genoten op stage. Ik heb ook zoveel geleerd. Hoe zij met elkaar om gaan is erg mooi om te zien. Zo respectvol! De band tussen de docenten en de leerlingen is ook heel uniek. De kinderen geven de juf af en toe een knuffel, je mag de kinderen een aai over hun bol geven, kinderen mogen bij jou op schoot zitten. In Nederland is de band tussen kinderen en docenten veel groter, er zit meer afstand tussen. Tijdens de lessen mocht ik vragen van kinderen beantwoorden, werkboekjes nakijken en feedback geven aan de kinderen. Hierbij leg ik de lesstof uit in het Engels. Knutselwerkjes voorbereiden, voorlezen aan de klas, lezen met een groepje kinderen. Tijdens een biologieles met een groepje kinderen naar buiten en opzoek gaan naar insecten, meedoen met de gymles.
Na een week hadden Anne en ik een eigen tafeltje achterin de klas waar we elke dag aanzaten en kinderen konden helpen. Naast ons zat Mr Mark. Met hem hebben we ook veel gelachen. We hebben ook een keer meegedaan aan een Maltees dictee. Anne en ik schreven veel verkeerd. Dit was erg grappig.

Op een dag mochten we mee met een excursie van de kleuters. Anne en ik kregen 10 kleuters en moesten door San Anton Garden opdrachten maken.

Op een zaterdagavond hadden de kinderen voor het een keer Community. Dit is heel speciaal voor hun omdat ze dan echt bij Jezus horen. Alle jongens waren in het wit gekleed en was erg bijzonder om te zien. Dit had me echt geraakt en werd er emotioneel van.

In de laatste week waren er veel excursies gepland. We gingen met de klas naar een Harbour Cruise. We hebben gezien hoe ze speciale koekjes maken en we zijn met de kinderen gaan zwemmen. Tijdens het zwemmen moesten alle kinderen een badmuts op en sommige kinderen zwommen nog met bandjes.

In 8 weken bouw je echt een band met die kinderen op. Mijn grootste vriend was J.
Ik had een zwak voor hem. Van Mr Mark had ik gehoord dat de thuissituatie niet ideaal voor hem is dus dat vond ik erg zielig. Als afscheid gaven we alle jongens een tasje met een potlood, gum en bellenblaas.

Tijdens stage moesten we ook formulieren invullen en laten ondertekenen. Dit waren pittige formulieren, alles moest in het Engels. Door goed mail verkeer met Jolanda en Myrna is het goed gekomen. Op stage zijn we ook beoordeeld. Helaas kregen we beoordelingsformulieren de laatste week. Hier baalde ik erg van want eigenlijk moesten we drie keer beoordeeld worden. Aan het begin van de stageperiode, tijdens de stageperiode en aan het einde van de stage. Doordat we zelf hebben gevraagd naar de beoordelingsformulieren hebben we alleen een eindbeoordeling.

Verbeterpunt:

  • Beoordelingsformulieren voor de stage al meesturen zodat het duidelijk is wat er op stage moet gebeuren.


Naast stage hebben we ook het eiland verkend. We zijn een dagje naar Blue Grotto geweest, Blue Lagoon, Popeye Villige, Gozo en nog veel meer. Mijn mama, zusje en oma zijn ook een weekje langsgekomen.

In huis met Anne, Michelle en Dion is ook alles goed gegaan. Er zijn natuurlijk irritaties geweest maar dat houd je altijd.

Op vrijdag 15 juni vlogen we veilig terug naar huis en heb ik een hele toffe tijd gehad in Malta.


Noa Blokland
Da Vinci College
Opleiding: Onderwijsassistent