Mijn naam is Ursula Boudestein, ik ben 24 jaar en zit op dit moment in mijn 2e jaar van de opleiding Doktersassistent op het Da Vinci College. Voor de stageperiode van dit jaar was het mogelijk om deze in het buitenland te doen en die optie heb ik meteen aangegrepen.

Ik heb er voor gekozen om mijn stage in het buitenland te doen omdat ik dit zag als een hele mooie kans om tijdelijk in het buitenland te wonen en te leren wat de verschillen en overeenkomsten zijn van het beroep vergeleken met in Nederland. Ook leek het me super leerzaam om te werken in een andere cultuur, vooral omdat mijn stageplaats in een ontzettend toeristische stad zou zijn en ik hier dus te maken zou krijgen met patiënten vanuit allerlei verschillende landen.

De reis naar Alicante
Op 12 november ben ik ’s ochtends vroeg met het vliegtuig naar Alicante vertrokken. Op Alicante airport werd ik opgehaald door Laura en Eef, dit zijn de mensen van het bemiddelingsbureau die mijn stage en verblijf geregeld hebben. Samen met drie andere meisjes werden we naar onze appartementen gebracht en tijdens de reis kregen we al veel informatie over de planning van de komende weken, onze stageplaatsen, wat te doen als we ergens hulp bij nodig hadden etc.

l’Alfas del Pi en Benidorm
Ik heb 10 weken in l’Alfas del Pi gewoond en stage gelopen in Benidorm. De reis van mijn appartement naar mijn stageplaats was maar 15 minuten met de bus en ook andere plaatsen om te bezoeken waren makkelijk te bereiken met het ov.
Mijn stage was in een praktijk van een Belgische huisarts die inmiddels al 18 jaar in Benidorm werkt. Zij staat daar bekend als een Nederlands sprekende huisarts/family doctor, veel van de patiënten komen hier dus al jaren omdat Benidorm echt een plek is voor ouderen om te overwinteren en zij vinden het fijn als ze naar een dokter kunnen gaan die dezelfde taal spreekt. Tijdens mijn stage heb ik vooral te maken gehad met Belgische, Nederlandse, Franse, Spaanse en Britse patiënten. Ik heb het erg naar mijn zin gehad op deze stageplaats omdat ik iedere dag naast de huisarts zat tijdens de consulten en dus een heel goed beeld heb gekregen van hoe de dag voor een huisarts verloopt. Ik heb ontzettend veel medisch technische handelingen mogen uitvoeren, mee mogen kijken en luisteren bij onderzoeken, facturen geschreven en ik mocht mee op huisbezoeken.

Ik kijk heel positief terug op mijn stageperiode en vind het super jammer dat het alweer voorbij is. Ik heb mij heel welkom gevoeld op stage en ook buiten stage heb ik veel leuke mensen ontmoet. Zo zijn we vier dagen naar Valencia geweest met de hele groep Nederlandse stagiaires en gingen we vaak met zijn alle uit eten of stappen in het weekend.

Stage in het buitenland
Ik zou een stage in het buitenland aan iedereen aanraden, het is naast een stage ook echt een ervaring die je meeneemt voor de rest van je leven en ook niet onbelangrijk: het staat erg goed op je cv. Het verschil met een stage in Nederland is dat je in het buitenland ook echt groeit op persoonlijk vlak, voor veel van de stagiaires was dit bijvoorbeeld zelfs de eerste keer dat zij zonder hun ouders woonden. Door dit meteen te doen in een ander land met een andere cultuur en gewoonten leer je jezelf echt kennen.

Ursula Boudestein
Da Vinci College
Opleiding: Doktersassistent