Tijdens mijn opleiding heb je de kans om stage te lopen in een tandartspraktijk in het buitenland. Ik hoorde dat dit mogelijk was en direct trok dit mijn aandacht.

Het leek mij ontzettend leuk om dit mee te maken en vooral te kijken naar een andere cultuur en hoe dit gaat in de sector Tandheelkunde. Ik heb veel getwijfeld of dit nou wel de beste keuze was om te doen, maar tot slot dacht ik " waarom niet".

Voorbereiding
Natuurlijk konden we niet zomaar onze koffers pakken en wegwezen, maar hadden we een hele lijst met voorbereidingen die gedaan moesten worden.

Onze eerste opdracht was het kiezen van een land. Mandy en ik hadden hier al over gesproken en we waren al snel tot de conclusie dat Spanje het land van bestemming werd. Nadat we dit hadden besloten volgden er veel gesprekken en werd er bekeken of het allemaal mogelijk was. Enkele weken later kregen we te horen dat alles was goedgekeurd en dat onze stageplekken zich bevonden in Barcelona! Hierna moesten we alleen nog zelf een huisvesting vinden en contact opnemen met onze stageadressen.

We kwamen erachter dat het vrij lastig was om zelf een huisvesting te vinden en helemaal in Barcelona. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een gedeeld appartement in Sabadell. Het appartement lag ongeveer 45 minuten vanaf Barcelona vandaan.

Nadat dit allemaal geregeld was kwam het wel heel dichtbij. We beseften allebei nog niet dat we ook echt gingen. Dat gebeurde pas het moment dat we het vliegtuig instapte. Het was heel spannend, maar ik had er vooral veel zin in.

Even acclimatiseren
Omdat er zo veel dingen op ons afkwamen besloten Mandy en ik om een week eerder te vertrekken om even te wennen aan de situatie. We begonnen namelijk 10 februari met een Spaanse cursus voor 2 weken en daarna begon onze stage al.

Na lange treinreizen en veel gedoe met onze volgeladen koffers kwamen Mandy en ik aan in ons appartement. We hadden daar de eigenares van het appartement, Paola, ontmoet. Het contact met haar verliep vrij lastig, omdat ze geen Engels sprak. Wel sprak ze Duits, omdat ze daar in het verleden heeft gewoond, dus daar konden we een beetje mee communiceren. Ons gedeelte van het appartement beviel ons goed, hoewel het vrij klein was.

Nadat we alles uitgepakt hadden en gewend waren aan ons appartement gingen we pas echt op pad. We gingen de stad Barcelona ontdekken. Mandy en ik hadden al van tevoren in Nederland bedacht om scooters te huren, zodat we hier een beetje mee van plek naar plek konden komen. En inderdaad dit was een goed idee. Op deze manier hebben we zo veel gezien van de omgeving. We hadden de scooters voor 2 weken gehuurd, zodat we ook naar de Spaanse cursussen konden rijden.

De Spaanse cursus
Mandy en ik hadden eerlijk gezegd geen zin in de Spaanse cursus, omdat we dachten dat het heel saai grammatica en woordjes leren was. Maar eenmaal een half uur te laat aangekomen op de eerste dag Spaanse cursus, kwamen we erachter dat het er heel anders aan toeging dat verwacht. Mandy en ik zaten bij 6 andere studenten in de klas. We wisten hier niks van af, maar dit waren Nederlanders die ook via Dutch Students Abroad (het bedrijf wat de stages in het buitenland regelt) hier terecht kwamen. Het was vanaf begin af aan al een hele leuke groep met compleet verschillende mensen.

In de Spaanse cursus kregen we veel meer te leren dan alleen maar de taal. Onze leraar liet ons vooral ook kennismaken met de cultuur en omgeving. Hij ging met ons mee de straten op om daar in contact te komen met de mensen en de taal toe te passen op het dagelijks leven.

In de twee weken cursus, heb ik uiteindelijk toch heel veel geleerd, wat ik in eerste instantie niet verwacht had. Buiten dit was de groep ook heel hecht geworden. We konden nu met goed voorbereid gevoel op stage gaan.

Stage
Mijn stagebedrijf was een tandartspraktijk gevestigd in het centrum van Granollers, een stad net buiten Barcelona. De praktijkeigenaar heette Allan Smelt overigens ook de tandarts. Allan is Nederlands en heeft de praktijk ongeveer 20 jaar geleden opgestart. De praktijk was vrij klein, maar zag er heel professioneel uit. Het was een praktijk met 1 Tandarts, 1 mondhygiëniste en 2 tandartsassistenten.

De eerste twee weken van mijn stage heb ik vooral besteed aan observeren. Allan legde uit hoe alles in zijn werking ging en wat hij van mij verwachte. De manier van werken van Allan was heel secuur en hygiënisch. Alle benodigdheden moesten precies op dezelfde plek en alles weer anders voor andere behandelingen. Ook de manier van behandelen was al heel anders dan ik gewend was. Maar na een week had ik het systeem al aardig onder de knie en mocht ik af en toe al assisteren bij bepaalde behandelingen. Na de eerste week kreeg Allan ook te horen dat zijn enige stoel assistent ontslag had genomen. Dus nu had ik de verantwoordelijkheid om alle behandelingen zelfstandig uit te voeren. De druk lag best hoog, maar ik Allan gaf mij alle tijd om te kunnen leren en dat ging gelukkig ook erg snel en goed. Na de tweede week stage kon ik eigenlijk al assisteren als een volwaardig assistent. Allan was erg tevreden en onder de indruk. Het was in eerste instantie best spannend, maar hierdoor had ik wel het gevoel dat ik nuttig was.

Hoe zag mijn standaard week eruit:

  • Maandag: 10-19
  • Dinsdag: 10-14, 16-21
  • Woensdag: 14-21
  • Donderdag: vrij
  • Vrijdag: 9-16

In de loop der tijd ging het assisteren steeds beter en leerde ik ook steeds meer. Ik heb bij allerlei behandelingen mogen assisteren. Dit waren vooral controles, vullingen kroon- en brugwerk en wortelkanaalbehandelingen. Voor de rest was ik verantwoordelijk voor het voorbereiden en schoonmaken van de kamers.

Ook heb ik heel veel geleerd over chirurgische behandelingen die Allan allemaal uit kon voeren in de praktijk. De meest voorkomende behandeling was het zetten van een implantaat. In een normale tandartspraktijk in Nederland zijn er weinig tandartsen die implanteren, dus ik ben erg dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken en heb mogen uitvoeren.

Verder is mijn Spaans in de loop der tijd ook zeker vooruitgegaan. Ik beheerste de basis al vrij goed en elke dag leerde ik steeds meer van de patiënten en collega's. Gesprekken tussen Allan en de patiënten kon ik bijvoorbeeld al steeds beter volgen, maar ook zelf terugspreken deed ik ook steeds vaker.

Al met al ben ik erg tevreden over de tijd die ik heb gehad in Barcelona. Ik heb ontzettend veel mogen meemaken en mogen leren. Deze ervaring zal ik altijd onthouden en meenemen naar mijn volgende opleiding.

Rick Schaddelee (samen met Mandy van de Griend)
Da Vinci College
Opleiding: Tandartsassistent