Ashley voelt zich helemaal thuis in de autotechniek

Ashley van Schooten is een duizendpoot bij Autovakmeester van Lopik in Hardinxveld-Giessendam, vertellen haar collega’s. Ashley werkt bij dit merk onafhankelijk autobedrijf en doet de opleiding Eerste autotechnicus op het Da Vinci College in Gorinchem. Ze vindt sleutelen aan auto’s super interessant, maar staat ook in de autoshop, maakt auto’s verkoop klaar en neemt tussendoor de telefoon aan. 

Ashley is opgegroeid met vrachtwagens. Haar vader was vrachtwagenchauffeur en nam haar al vroeg mee naar het Truckstar Festival in Assen. Prachtig vond ze de mooi gepoetste wagens, maar nog interessanter vond ze de vraag: ‘Hoe komt een motor op gang?” Toch koos ze in eerste instantie voor de economische richting op het vo, maar in stilzitten bleek ze niet zo goed te zijn. Tijdens een Open Dag op het Da Vinci College kreeg ze meer informatie over motorvoertuigentechniek en wist ze het zeker: dit was haar wereld. Vrachtwagens vond ze iets te groot en te zwaar, daarom werd het autotechniek. Behalve leren, wilde ze graag geld verdienen en daarom koos ze voor de BBL. Ze is tevreden met haar keuze voor de opleiding, maar ook voor het feit dat ze werken en leren combineert. Ashley: “Doordat ik veel praktijkervaring opdoet, krijg ik veel inzicht en leer ik de theorie makkelijk”.

De grote vraag is natuurlijk of het Ashley bevalt in een mannenwereld: “Ik vind het prima. Ik hou van de directheid van communiceren met mijn collega’s. Geen gekibbel, geen gedoe! De sfeer in het bedrijf is goed. Marcel Stasse, mijn praktijkopleider, legt bovendien alles erg goed uit, waardoor ik het meteen begrijp”. Marcel is ook tevreden met Ashley: “Ze heeft de juiste instelling. Ik vind het fijn als nieuwe collega’s leergierig zijn, de juiste vragen stellen, secuur zijn en dat ik vooruitgang zie. En of die collega nu een meisje is of een jongen, dat maakt niets uit”.

Wat betreft haar toekomst heeft Ashley nog geen concreet beeld. Eerst deze opleiding afmaken, waarschijnlijk nog leermeester worden en daarna of een specialisatie of toch de autoverkoop in? Ze kijkt wel wat er op haar pad komt. Eerst genieten van haar werk nu in een gezellig bedrijf met een gemotiveerd team.