Afstuderen op Vertical Farming

Eind maart zat docent Mechatronica Martin Borsje enigszins met de handen in het haar. Sommige stagebedrijven konden onze stagiairs niet meer ontvangen, waardoor afstudeerstages in het water vielen. Borsje zocht naar alternatieven.

Een daarvan was ‘Vertical Farming’. Een uitdagend en duurzaam project waar twee mechatronica studenten zich vanaf het begin in vastbeten. In drie maanden tijd realiseerden Tommy en Jengo een vier verdiepingen tellende mini-kas compleet voorzien van besturingstechnieken, sensoren en verlichting. Alles werd netjes ontworpen, getekend, berekend en geproduceerd. Een bijzonder knappe prestatie!  

Tommy: “Dit was echt een gaaf project, maar wel iets groter dan ik vooraf had bedacht. We zijn ver gegaan en hebben de lagen ook vol gegooid met water om te testen hoe veel liter een plaat aan kan. Die test moesten we wel doen, want in het midden zit een montageplaat en daar staat stroom op. Het mag dus niet doorlekken.” Het meest trots is Tommy op hoe de hele kast eruitziet: “Ik heb veel aandacht besteed aan het tekenwerk. Het product is gelukt zoals we het voor ogen hadden, compleet met een nette afwerking.”  

Dit studieproject is ontwikkeld in het kader van het internationale Ersamus + project ‘Edutrans’ (Education and Energy transition). Het Da Vinci College werkt samen met 6 Europese scholen uit Denemarken, Duitsland, Spanje, Baskenland en Nederland aan de ontwikkeling van technische modellen en bijpassend onderwijs rondom Energietransitie en doet dit in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. De scholen ontwikkelen allen nieuw en innovatief onderwijs gericht op energietransitie. Lesmateriaal en technische modellen worden gedeeld, zodat er een database aan onderwijsmateriaal ontstaat. Het project Vertical Farming krijgt binnenkort een plaatsje in die database.  

Wilt u meer informatie over dit studieproject of heeft u suggesties voor studieprojecten? Neem dan contact op met Martin Borsje (mborsje@davinci.nl) of Marieke van Halm (mvanhalm@davinci.nl).