(afstudeer)Stage: ‘Vertical Farming’

Eind maart 2020 zat docent Mechatronica Martin Borsje enigszins met de handen in het haar. Sommige stagebedrijven konden onze stagiairs niet meer ontvangen, waardoor afstudeerstages in het water vielen. Borsje zocht naar alternatieven. Een daarvan was ‘Vertical Farming’. Een uitdagend en duurzaam project waar twee mechatronica studenten zich vanaf het begin in vastbeten. In drie maanden tijd realiseerden Tommy en Jengo een vier verdiepingen tellende mini-kas compleet voorzien van besturingstechnieken, sensoren en verlichting. Alles werd netjes ontworpen, getekend, berekend en geproduceerd. Een bijzonder knappe prestatie!  

Tommy: “Dit was echt een gaaf project, maar wel iets groter dan ik vooraf had bedacht. We zijn ver gegaan en hebben de lagen ook vol gegooid met water om te testen hoe veel liter een plaat aan kan. Die test moesten we wel doen, want in het midden zit een montageplaat en daar staat stroom op. Het mag dus niet doorlekken.” Het meest trots is Tommy op hoe de hele kast eruitziet: “Ik heb veel aandacht besteed aan het tekenwerk. Het product is gelukt zoals we het voor ogen hadden, compleet met een nette afwerking.”  

Afstudeerstage voor meerdere techniekstudenten
Studenten van de opleiding Technicus Engineering (Smart Technology, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek) en Mechatronica gaan om de beurt in groepen een deel bestuderen en uitwerken. Na de Mechatronica studenten konden in het najaar van 2020 studenten Smart Technology verder met de opdracht.

‘Smarties’ aan zet in project Vertical Farming
Patrick en Timo, tweedejaarsstudenten Smart Technology, startten hun stageperiode met de opdracht om verder te werken aan dit project. Aan Patrick en Timo de eer om de reeds ontwikkelde kas te voorzien van de benodigde besturingstechnieken en sensortechnologieën.

Aan de slag: zorgen dat de plantjes kunnen groeien
De heren gingen aan de slag onder supervisie en begeleiding van docent Michael Beljaars. Elke verdieping in de verticale kas zal uiteindelijk apart bediend moeten gaan worden, maar in deze fase richtten de studenten zich op het ontwerp voor één bouwlaag. Hoe klein de plantjes die in de kas komen te staan ook mogen zijn, zij hebben behoorlijk wat nodig om optimaal te kunnen groeien. Zo moet er rekening gehouden worden met onder andere verlichting, luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en voldoende CO2. Timo en Patrick begonnen met het onderdeel besturing. De keuze viel op de Arduino die de besturing van onder andere de ventilatoren, de thermostaat, verlichting, regelkleppen en de nozzle sproeiers verzorgt. De Arduino komt in actie op commando van de data die twee sensoren doorsturen aan de Raspberry Pi. De ‘Smarties’, zoals studenten Smart Technology liefkozend worden genoemd, werkten tijdens hun stageperiode allebei een eigen sensor uit, inclusief codering, programmering, installatie en testen. Timo: “Dit was best een pittige stage-opdracht omdat je met heel veel zaken tegelijk rekening moet houden. We konden gelukkig altijd terecht bij meneer Beljaars, die ons erg goed op weg heeft geholpen. Het was heel leuk om te werken aan iets dat in de toekomst erg belangrijk wordt voor de voedselvoorziening in de wereld. Ik heb nu alvast wat kennis over verticale kassenbouw.”

De overdrachtspapieren van deze fase van het project vertical farming zijn aangeleverd bij Martin Borsje, zodat een volgende groep studenten verder kan met andere essentiële onderdelen aan het project, zoals de kleppen, het irrigatiesysteem en de database.

Internationaal studieproject
Dit studieproject is ontwikkeld in het kader van het internationale Ersamus + project ‘Edutrans’ (Education and Energy transition). Het Da Vinci College werkt samen met 6 Europese scholen uit Denemarken, Duitsland, Spanje, Baskenland en Nederland aan de ontwikkeling van technische modellen en bijpassend onderwijs rondom Energietransitie en doet dit in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. De scholen ontwikkelen allen nieuw en innovatief onderwijs gericht op energietransitie. Lesmateriaal en technische modellen worden gedeeld, zodat er een database aan onderwijsmateriaal ontstaat. Het project Vertical Farming krijgt binnenkort een plaatsje in die database.

Wilt u meer informatie over dit studieproject of heeft u suggesties voor studieprojecten? Neem dan contact op met Martin Borsje (mborsje@davinci.nl) of Marieke van Halm (mvanhalm@davinci.nl).