AD-traject levert duurzame concepten op


Studenten van Associate Degree opleidingen van Hogeschool Rotterdam en Midden Kader Engineering studenten het Da Vinci College hebben gedurende vijf maanden samengewerkt binnen het Associate Degree (AD)-traject. Ze werkten samen in elf projectgroepen in de Duurzaamheidsfabriek, waar ze de productiemiddelen en (ontwerp)ruimtes konden gebruiken.

Futuro: Imbarcazione Barone

Eén van de AD-projecten is de boot ‘Futuro’ van opdrachtgever Imbarcazione Barone. Imbarcazione Barone is een Dordtse onderneming, die de meest duurzame rondvaartboot van Nederland wil maken. De boot beschikt over een hybride motor. De studenten zijn aan de slag gegaan met de ramen en de opbouw van het dak. De opdrachtgever, Elio Barone, had als wens dat deze automatisch omhoog en omlaag konden gaan, om lage bruggen te kunnen passeren. De studenten hebben dit gerealiseerd. Hiervoor hebben zij tijdens het traject verschillende systemen onderzocht en uiteindelijk bleek dat een elektrisch systeem het beste bij de boot past. Opdrachtgever Elio Barone is positief over de projectgroep: ‘De studenten gingen eerst uit van een pneumatiek systeem, maar dat had nadelen voor de boot en daarom zijn ze verder gaan kijken. Goed dat ze uiteindelijk toch voor een elektrisch systeem zijn gegaan.’ Een volgende groep van het AD-traject gaat met dit ontwerp verder.

Bijzondere afzuigmond 

Een ander project was de ‘lasrookafzuiging’ van opdrachtgever Heerema Construnction B.V. Lasrook inademen is ongezond en daarom is het belangrijk om een afzuiginstallatie met afzuigmond te hebben, zodat de veiligheid voor de lassers kan worden gegarandeerd. De studenten moesten de afzuigmond maken voor de afzuiginstallatie van een lasrobot. Het uiteindelijke ontwerp werd met een 3D-printer gerealiseerd. Ze maakten een ontwerp met verschillende filters om te testen welk formaat filter passend was. Het was bij het testen ook belangrijk dat de afzuiging bij het lassen geen hinder oplevert. Dit bleek niet het geval te zijn en daarmee was het een geslaagd ontwerp.

 


 

Bel ons Mail ons